Nieuws

Amazon presenteert nieuwe drone voor pakketlevering

Amazon drone MK30
© Amazon
Amazon zet al een klein jaar drones in om sommige leveringen te maken. Nu breidt het dat programma uit met een nieuwe drone.

Amazon toonde vandaag afbeeldingen van een nieuwe drone: de MK30. Die drone zal ingezet worden voor het Prime Air-programma dat ongeveer een jaar actief is in de US. De e-commercegigant maakt er meteen bij bekend dat ook Italië, de UK en een extra Amerikaanse stad leveringen per drone zullen kunnen krijgen vanaf 2024.

Amazon komt dus niet alleen met een nieuwe drone, maar breidt ook meteen het programma met de drones uit. De vliegende robots van vandaag kunnen wel maar in beperkte omstandigheden gebruikt worden: zo moeten pakketjes minder dan 2,5 kilogram wegen en mag de drone niet langer dan een uur onderweg zijn. Hierop verbetert Amazon nauwelijks: de draagcapaciteit blijft ongewijzigd. Wel kan de MK30 nu ook door slechtere weersomstandigheden navigeren – vandaag blijven Amazon-drones aan de grond bij lichte regen en wind. Ook bij hitte krijgen de drones het moeilijk. Met andere woorden: de MK30 zou, in tegenstelling tot zijn voorganger, bestand moeten zijn tegen het Britse en Italiaanse weer. Bovendien kunnen de drones nu tweemaal zo ver vliegen, waardoor Amazon meer klanten kan bereiken.

© Amazon

Nog een belangrijk aspect aan het nieuwe design is dat het veel stiller kan vliegen. Wie zelf al eens met een drone vloog weet dat die dingen heel veel lawaai kunnen maken. Het publiek kan dat lawaai lang niet altijd smaken: onderzoek wijst uit dat het geluid van een drone vele malen storender is dan dat van het verkeer. Google annuleerde eerder dronetesten in Australië omdat de robots te veel lawaai maakten.

Veiliger

De drone zou over het algemeen ook veiliger moeten vliegen. Het apparaat is uitgerust met technologie die botsingen helpt voorkomen. Daarnaast kan de drone ook op kleinere plekken landen. Voorheen was daarvoor een grasveld nodig waarop mensen maar liefst 5 meter afstand konden behouden van de drone. Is je gras niet gemaaid? Dan heb je pech en geen pakketje: de oude drones kunnen namelijk niet opstijgen als het gras te lang is. Ook dat probleem zou met het nieuwe design verholpen moeten zijn.

Ook in België?

Amazon is nog niet bijzonder lang actief in België, waardoor het waarschijnlijk geen prioriteit krijgt om de dronetechnologie hier snel in te zetten. Aangezien de drones binnenkort in Italië rondvliegen, zit de kans voor een bredere Europese uitrol er in ieder geval wel in. Alleen zal Amazon daarvoor meerdere vluchten succesvol moeten volbrengen – en dat zonder problemen. Daar lijkt het bedrijf minder goed in te slagen dan Wing, een bedrijfje van Google dat ook rond droneleveringen werkt. Het kan dus goed zijn dat er in de toekomst ook in België drones rondvliegen om pakketjes rond te brengen. Of die drones dan van Amazon of Google zijn, dat valt momenteel moeilijk te bepalen.

Uitgelicht artikel Wings drones kunnen leveringen doen Wing, het postbedrijf met drones, breidt uit met commandocentrum

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business