Nieuws

Scherm Google Pixel 8 Pro blijkt uitzonderlijk efficiënt

Google Pixel 8 Pro scherm
© Google
Het ‘Super Actua’-scherm van de Google Pixel 8 Pro blijkt uitzonderlijk efficiënt. Google weet zelfs de Galaxy S23 Ultra en iPhone 14 Pro Max af te troeven.

Dat laatste is een markant gegeven; Samsung staat namelijk in voor de productie van de AMOLED-schermen op de Pixel 8 Pro. Volgens geruchtenmaker Kamila Wojchiechowski gebruikt Google een Samsung E7 OLED-paneel. Onduidelijk is of het om een nieuwer type scherm gaat dan Samsung op zijn Galaxy S23 Ultra gebruikt. Zeker is wel dat het scherm efficiënter is én een meer helderheid produceert dan het paneel op de Ultra. De Pixel 8 Pro haalt namelijk een piekhelderheid van 2400 nits. Ter vergelijking: de Ultra blijft steken op 1750 nits.

Wat het stroomverbruik betreft is de Pixel ook heer en meester. Volgens XDA-Developer journalist Dylan Raga gebruikt het ‘Super Actua’-scherm van de Pixel 8 Pro zo’n 3W bij 960 nits. De schermen die Apple en Samsung gebruiken naderen bij 960 nits een stroomverbruik van 4W. Kortom: de Pixel 8 Pro is ongeveer 25 procent efficiënter dan zijn directe concurrenten.

Ook als de helderheid verder oploopt, blijft de Pixel 8 Pro efficiënter. Wel toont de grafiek van Raga dat de Galaxy S23 Ultra de efficiëntie van de Pixel nadert als de 1000 nits wordt overschreden. Ook lijkt de Ultra onder de 1 W meer helderheid te leveren dan de Pixel 8 Pro. Het is verder goed om mee te wegen dat het stroomverbruik kan variëren tussen schermen. Het kan dus zijn dat je Google Pixel 8 Pro net iets meer stroom verbruikt (of zelfs iets efficiënter is). Groot zullen de verschillen niet zijn.

Google Pixel 7 Pro-killer

Raga vergeleek het ‘Super Actua’-scherm van de Pixel 8 Pro ook nog met het scherm van de Pixel 7 Pro. Het verschil tussen die telefoons blijkt desastreus. Bij een helderheid van 960 nits gebruikt een Pixel 7 Pro namelijk 6,4 W – meer dan het dubbele van zijn opvolger.

Uitgelicht artikel OnePlus 12 BOE OLED OnePlus: OLED-scherm OnePlus 12 zit bomvol innovaties

Onzuinige LG-schermen

Dat verschil lijkt vrij eenvoudig uit te leggen. Voor de Pixel 7-serie gebruikte Google nog schermen van LG. Schermen die dus een pak minder efficiënt zijn dan Samsungs top-of-the-line OLED-schermen. De aanstaande Galaxy S24-serie gaat ook genieten van Samsungs in-house doorontwikkeling. De hele S24-serie zou LTPO-schermen krijgen en het topmodel ziet zijn piekhelderheid stijgen naar 2500 nits.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business