Nieuws

Android-gsm’s worden sneller vervangen dan iPhones

iPhone android
© iStock / hocus-focus
Er worden minder vaak iPhones verkocht dan Android-toestellen, maar toch hebben ze in de VS evenveel gebruikers. CIRP bekeek hoe dat kan.

De discussie of Android-smartphones nu beter zijn dan iPhones of andersom, raast al jaren. In Amerika loopt iets meer dan de helft van de bevolking rond met een Apple-toestel, terwijl 43% een Android-gsm in handen heeft. Je zou verwachten dat Apple dan ook meer dan de helft van alle smartphones verkoopt in de VS, maar dat blijkt niet altijd het geval te zijn.

In het tweede kwartaal van 2023 zou Apple evenveel toestellen verkocht hebben dan alle andere merken tezamen. Wie uitzoomt merkt echter op dat het overwicht van Apple niet altijd even sterk is. In het jaar tussen september 2022 en september 2023 zou Apple, volgens onderzoeksbureau CIRP, slechts 39% van alle smartphones in Amerika verkocht hebben. Dat cijfer staat in schril contrast met het aantal gebruikers, al heeft het onderzoeksbureau daar enkele verklaringen voor.

Verklarende factoren

Die verklaringen gaat het bureau vooral zoeken in de gebruikspatronen van iPhone-eigenaars en mensen met een Android-toestel. Over het algemeen zouden iPhone-gebruikers hun toestel simpelweg langer bijhouden en minder vaak upgraden. Slechts 10 percent van de iPhone-gebruikers koopt binnen het jaar een nieuw toestel. Stel je dezelfde vraag aan Android-gebruikers, dan blijkt dat 23 % hun telefoon nog geen jaar bijhoudt. Om het anders te stellen: 61% van de iPhone-eigenaars houdt het toestel langer dan twee jaar bij. Bij Android-fans gaat het om slechts 43%.

Een tweede verklarende factor is de prijs van de toestellen: de gemiddelde Android-gsm is nu eenmaal goedkoper dan de gemiddelde iPhone, waardoor Android-gebruikers minder geld moeten ophoesten om van toestel te wisselen. Het begrip ‘korting’ betekent bij Apple bovendien niet echt iets. Wil je een smartphone kopen met korting? Dan zal dat hoogstwaarschijnlijk geen iPhone zijn. Daar komt nog bij dat er maar één keer per jaar nieuwe iPhones uitgebracht worden. De verleiding om een nieuw toestel in huis te halen zou daardoor niet zo groot zijn.

Bovendien: de duurde telefoons, of het nu iPhones of Android-telefoons zijn, zijn vaak uitgerust met een betere en snellere chipset. Dat maakt ook dat de telefoons langer een soepele werking bieden. Loopt je goedkope Android-telefoon al na een jaar vast? Dan wordt er vaak een nieuwe aangeschaft. Dit doet zich niet voor bij iPhones en duurdere Android-toestellen. Android-eigenaars kopen dus vaker een nieuw toestel, terwijl iPhones over het algemeen langer bijgehouden worden. Dit zorgt ervoor dat er wel meer Android-telefoons verkocht worden, maar dat het aandeel iPhone-gebruikers toch even groot blijft.

Uitgelicht artikel Apple iPhone 15 iPhone 15 Pro Max bezwijkt onder druk
Androidapplegoogleiphonemobielonderzoeksmartphonesverkoopcijfers

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals