Nieuws

AI-systeem kan hartaanval voorspellen bij risicopatiënten

hartaanval
© iStock / bymuratdeniz
Op basis van patronen in gezondheidsgegevens kan een AI-systeem bepalen of je risico loopt om een hartaanval te krijgen.

Nieuw onderzoek wijst uit dat AI-systemen in staat zijn om vroegtijdig hartaanvallen te voorspellen. Dat melden de auteurs van de studie eerder deze week op MedicalXpress. Aan de hand van de juiste gegevens kan een AI-systeem zo getraind worden dat het hartaanvallen kan voorspellen.
Daar is flink wat data voor nodig. De auteurs gebruikten gegevens van maar liefst een miljoen ziekenhuisopnames en konden maar liefs 10 miljoen verschillende medicatievoorschriften gebruiken om het systeem te trainen. Al deze data kwam van zo’n 250.000 verschillende mensen, die plotseling overleden waren aan een hartaanval.

In die data probeerde het AI-systeem bepaalde patronen te ontwaren die kunnen aantonen dat iemand verhoogd risico loopt om te sterven aan een hartaanval. Dat is namelijk waar AI-systemen uitzonderlijk goed zijn: in een grote hoeveelheid data kunnen die systemen makkelijk de gemende delers herkennen. Daarna werden die gegevens naast gezondheidsgegevens van 70.000 individuen gehouden. Wat blijkt? Het AI-systeem kan bepalen wie “meer dan 90%” kans heeft om te overlijden door een hartaanval.

AI is accurater dan de mens

De hoofdauteur van de paper, dr. Xavier Jouven, haalt aan dat het erg moeilijk is om (plotselinge) hartaanvallen te voorspellen. Het AI-model zou wel veel geschikter zijn dan de huidige aanpak, al is het door de veelheid aan factoren die het mee in rekening brengt: neurologische, psychologische, metabolische en cardiovasculaire gegevens worden door het AI-systeem allemaal tegelijkertijd verwerkt.

Uitgelicht artikel Google Pixel Buds Pro Draadloze oortjes als hartslagmonitor: Google-onderzoek toont dat het kan

De auteurs hopen dan ook dat AI in de toekomst vaker ingezet wordt om hart– en gezondheidsproblemen op te sporen. Om met enige trefzekerheid risicopatiënten aan te spreken, menen ze dat zo’n AI-systeem onmisbaar is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business