Nieuws

Draadloze oortjes als hartslagmonitor: Google-onderzoek toont dat het kan

Google Pixel Buds Pro
© Google
Een software-update zou je draadloze oortjes binnenkort in een hartslagmonitor kunnen veranderen. Ideaal voor tijdens het sporten!

Onderzoekers van Google hebben een nieuwe onderzoekspaper uitgebracht. De paper gaat over draadloze oortjes met active noise cancelling (ANC) en hoe deze gebruikt kunnen worden als hartslagmonitor. Daarvoor zou volgens de paper slechts een software-update nodig zijn.

De paper, geschreven door Xiaoran Fan, David Pearl, Rich Howard, Longfei  Schangguan en Trausti Thormundsson, laat zien hoe draadloze oortjes ingezet kunnen worden als hartslagmonitor. De enige voorwaarde is dat de oortjes ondersteuning bieden voor ANC – het is namelijk die technologie die gebruikt wordt om de hartslag te bepalen. De techniek waar Google hier gebruik van maakt heet ‘audioplethysmografie’ of APG. Dat klinkt erg ingewikkeld – en dat is het ook – maar kan vrij simpel uitgelegd worden.

Hartslag meten via ANC

In ANC-oortjes zitten namelijk kleine microfoons. Vangen deze microfoons omgevingsgeluid op? Dan kunnen ze een ‘tegengeluid’ gaan produceren, waardoor je uiteindelijk het lawaai niet meer hoort. Deze ‘tegengeluiden’ zijn eigenlijk trillingen, waarmee Google dus ook je hartslag kan gaan bepalen. Elke keer als je hart slaagt, vernauwt je gehoorgang namelijk een heel klein beetje. Dit zorgt ervoor dat de geluidsgolven van het ANC-systeem licht vervormd worden. Door heel goed te luisteren naar hoe die golven vervormen, kan Google je hartslag gaan bepalen.

Daarvoor gebruikt de zoekgigant een wiskundig model: op basis van de geluidsgolven kan dat berekenen hoe vaak je hart precies klopt. Het beste van al? Omdat het over ultrasone geluidsgolven gaat, die je met het blote oor niet kan horen, werkt de technologie ook terwijl je muziek aan het luisteren bent. Met andere woorden: APG zou ingezet kunnen worden om je hartslag te monitoren terwijl je aan het sporten bent met muziek in je oren. Google zegt dat de technologie ook werkt als je een abnormale vorm van oor hebt en je oortjes niet 100% afdichtend zijn. Ook verschillende huidskleuren zouden geen probleem zijn voor de technologie – dat is met de hartslagmetertechnologie op smartwatches wel eens anders.

APG werkt ook in de praktijk

Behalve een theoretische voorstelling, toont de onderzoekspaper ook aan dat de technologie daadwerkelijk werkt. Google heeft, over een periode van acht maanden, tests uitgevoerd bij maar liefst 153 proefpersonen. Daarbij bleek de technologie bijzonder accuraat, met een foutmargemediaan die op 3,21% ligt. Ook afwijkingen kunnen daarbij goed opgespoord worden, met een foutmarge van 2,7%.

Google zou de technologie nu verder willen testen en dan vooral tijdens inspannende activiteiten. Boksen, gewichtheffen en HIIT-trainingen zouden de APG-technologie niet in de weg mogen lopen, maar daarvan wil Google eerst zeker zijn. Als de technologie effectief zo goed werkt als Google voorstelt, kan het goed zijn dat een software-update je oortjes binnenkort omvormt in een hartslagmonitor.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business