Nieuws

Sony verkocht al meer dan 45 miljoen PlayStation 5-consoles

PlayStation 5
© Unsplash / Charles Sims
In het tweede kwartaal van 2023 verkocht Sony bijna 5 miljoen PS5-consoles. Om aan de eigen doelen te voldoen, moeten dat er veel meer zijn.

Smartphones, laptops en Chromebooks gaan steeds minder over de toonbank. Voor Sony’s PlayStation 5 lijkt dat alvast niet het geval te zijn. In het tweede kwartaal van 2023, dat voor Sony op 30 september eindige, werden er maar liefst 4,9 miljoen spelconsoles verkocht. Daarmee gingen er 1,6 miljoen toestellen meer over de toonbank dan tijdens dezelfde periode, maar dan een jaar geleden.

Het totaal aantal PS5-consoles komt daardoor op 46,6 miljoen te liggen. Dat de verkoop van de PlayStation 5, die ondertussen al uit 2020 stamt, zo goed blijft lopen, heeft alles te maken met de voorraad bij Sony. Lange tijd was het namelijk enorm moeilijk om zowel in webshops als fysieke winkels een exemplaar van de console te vinden. Sony worstelde met problemen in de leverantieketen, net zoals de rest van de techsector op dat moment.

Inmiddels heeft de Japanse fabrikant meer dan genoeg toestellen liggen om aan de vraag te voldoen. De kwartaalcijfers wijzen uit dat die vraag er, drie jaar na het verschijnen van de console, nog steeds is. In juli liet de gamingfabrikant nog weten dat er in totaal 40 miljoen toestellen verkocht worden. Op enkele weken tijd kwamen daar meer dan 6 miljoen toestellen bij.

PlayStation 5 Slim

Met die indrukwekkende cijfers haalt Sony de eigen doelen echter niet. Bij het bedrijf werd het doel vooropgesteld om dit (fiscale) jaar 25 miljoen toestellen te verkopen. Daar is het bedrijf nog lang niet. Het zou nog 16,8 miljoen consoles moeten verkopen om daaraan te geraken. Ter vergelijking: in heel 2022 werden er iets meer dan 19 miljoen consoles verkocht. Sony staat dus voor een huzarenstuk, wil het de eigen doelstellingen nog halen.

De president van Sony, Hiroki Totoki, zegt tegen Reuters echter dat zijn bedrijf die cijfers “heel gemakkelijk” haalt. Wellicht kijkt de PlayStation-maker daarvoor naar de nieuwe versie van de PS5: de PlayStation 5 Slim. Het gaat daarbij niet om een “slimmer” toestel met AI-functies, wel om een iets kleinere variant van de console. Die nieuwe versie van de console zou de cijfers wat kunnen opporren. Of dat genoeg blijkt om de doelstelling van 25 miljoen apparaten te halen? Dat zal aan het einde van het fiscale jaar moeten blijken.

Uitgelicht artikel 990 Pro SSD 4 TB Heatsink Samsung 990 Pro 4 TB review: perfecte SSD voor de PlayStation
gamingontspanningplaystation 5PlayStation 5 Slimsony

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals