Nieuws

Microsoft lanceert Windows-app voor macOS en PC’s

Windows 11
© Unsplash / Sunrise King
Met de Windows-app krijgen gebruikers op macOS, Windows, iOS en iPadOS toegang tot Windows-cloud-PC's. De Cloud PC's zijn ook toegankelijk via eender welke webbrowser.

Microsoft richt zich met de Windows-app in eerste instantie op zakelijke gebruikers. Zij krijgen via de app toegang tot “Azure Virtual Desktop, Windows 365, Microsoft Dev Box, Remote Desktop Services en Remote PC’s”. In eerste instantie kunnen zakelijke gebruikers aan de slag met een ‘previewversie’ van de Windows-app. Microsoft waarschuwt klanten dat de stabiele versie van de app “substantiële wijzigingen kan bevatten”. Het lijkt er daarmee op dat de genoemde functies van de app nog niet in steen gebeiteld zijn.

Windows as a Service

De previewversie komt alvast met een vrij eenvoudig startscherm. Daarop vind je van boven tegels van je diverse gepinde systemen. Met één klik krijg je een overzicht van alle apparaten die je kan gebruiken. De onderste balk biedt verder toegang tot diverse Windows en Microsoft 365-apps, die gebruikers weeral zelf kunnen vastpinnen. Per app wordt steeds aangegeven in welke Cloud PC deze wordt geopend.

Goed om te weten: de Cloud PC’s worden steeds aan jouw account gekoppeld. Data die je in zulke PC’s opslaat, gaat dan ook niet verloren. Microsoft dacht ook meteen aan zakelijke gebruikers met meerdere accounts. Zij kunnen via de profielknop eenvoudig tussen accounts wisselen, zoals dat nu ook mogelijk is in Teams.

Meerdere monitoren

De eerdergenoemde Windows-cloud-PC’s bieden elk ondersteuning voor meerdere monitors. Ook kan je steeds een specifieke resolutie en beeldschaling instellen, zoals dat ook mogelijk is op lokale Windows-PC’s. Lokale apparatuur als webcams en opslag is daarnaast ook direct beschikbaar op de virtuele systemen. Ten slotte werden de cloudsystemen ‘geoptimaliseerd voor Microsoft Teams’.

Microsoft sprak tijdens de aankondiging op Ignite 2023 met geen woord over de hardware waarop de Cloud PC’s draaien. Of en wanneer de systemen voor consumenten beschikbaar komen, blijft op dit punt eveneens ongewisse. Hiervoor zal de app vermoedelijk eerst de bètafase moeten verlaten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business