Nieuws

Knalgeluiden Sonos Arc- en Beam-soundbars zijn opgelost

Sonos Arc
© Sonos
Sonos heeft een update uitgebracht voor Arc- en Beam (Gen 2)-soundbars die ‘knalgeluiden’ moet voorkomen. Het probleem zou al bijna drie jaar voortduren.

The Verge bracht het probleem met de Sonos Arc- en Beam-soundbars in augustus aan het licht. De publicatie schrijft dat de soundbars een luid knalgeluid maken eens aangesloten op een Xbox Series-console of Apple TV. Markant is dat het probleem toen al bijna drie jaar speelde, zonder zicht op een (software)oplossing. Gebruikers wisten zelf wel de oorzaak van de problemen te achterhalen: Dolby Atmos. Tijdens het afspelen van zulke content lijkt de soundbar bijna te exploderen of zijn er steeds ‘popgeluiden’ te horen.

Sonos meldt op zijn supportforum weten een oplossing voor de knalgeluiden te hebben gevonden. Eigenaren van Sonos Arc- en Beam (Gen 2)-soundbars kunnen de update direct installeren. Over de oorzaak van het probleem schrijft het dat de Dolby MAT-decoder onder bepaalde omstandigheden beschadigde audiofragmenten afspeelde.

Volgens Sonos hoort de Dolby MAT-decoder beschadigde fragmenten te filteren. Door een fout in de afstelling werden corrupte delen alsnog afgespeeld. Waarom het bedrijf zo lang heeft gedaan over het uitbrengen van een oplossing, is niet bekend. Tegenover The Verge liet het audiomerk in augustus weten de problemen niet constant te kunnen reproduceren.

Gelinkt aan Xbox en Apple TV

Dit had er mogelijk mee van doen dat enkel gebruikers met een Xbox Series X of Apple TV 4K met de problemen te maken kregen. In een gedetailleerde post op het Sonos-forum staat te lezen dat zowel de Xbox Series X als Apple TV 4K de Dolby MAT 2.0-encoder gebruiken. Andere Dolby MAT-encoders zouden dit probleem niet veroorzaken.

Uitgelicht artikel Sonos Move 2 Sonos Move 2 review: klassevolle buitenspeaker

De link met Dolby werd overigens al sneller achterhaald; het uitschakelen van Dolby Atmos of CEC zorgde er namelijk direct voor dat de knal- en popgeluiden verdwenen. Ideaal is dat echter niet op een soundbar van 900 euro, gemaakt voor het afspelen van Dolby Atmos-content.

Update installeren

Voor het installeren van de update kunnen gebruikers terecht in de Sonos-app op hun smartphones. Download wel eerst de nieuwe versie van de S2-app uit de Google Play- of App Store. Nadien zou de update direct beschikbaar moeten zijn via het instellingenmenu.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business