Nieuws

Samsung-telefoons krijgen weldra veel efficiëntere schermen

Samsung OLED
© Unsplash / Onur Binay
Samsung werkt naar verluidt aan een nieuw type oledscherm, genaamd PHOLED. Oledschermen met die technologie zouden een pak efficiënter zijn.

Samsung is één van ‘s werelds grootste producent van oledpanelen. Je komt panelen van de Zuid-Koreaanse fabrikant onder meer tegen in smartphones, tablets, smartwatches en monitoren. In dat laatste geval gaat het steeds vaker om zogeheten QD-OLED-schermen, met een Quantum Dot-laag. Zulke panelen zouden een pak efficiënter en kleurechter zijn dan reguliere oledschermen. Wat de efficiëntie van oledpanelen betreft heeft Samsung nog een technologie in ontwikkeling: PHOLED. Koreaanse nieuwssite The Elec meldt dat die technologie vanaf 2025 in telefoons terechtkomt.

Efficiëntere blauwe subpixel

PHOLED maakt gebruik van ‘blauwe fosforescerende’ subpixels. Zulke blauwe subpixels zijn efficiënter dan de fluorescerende-materialen die Samsung Display momenteel nog gebruikt voor de subpixel. Er is wel één groot nadeel aan het fosforescerende-materiaal: dat slijt vele malen sneller, waardoor televisies met PHOLED-schermen vlotter te maken krijgen met inbranden. Momenteel zou de Display-divisie panelen testen met een levensduur die slechts 55 procent bedraagt van de bestaande oledschermen.

Samsung lijkt dus nog flink te moeten sleutelen aan zijn PHOLED-schermen. Vandaar dat de nieuwe schermen pas vanaf 2025 inzetbaar zijn, aldus The Elec. Eerder raakte nog bekend dat Samsung het nieuwe oledtype vanaf 2024 wilde inzetten op vouwbare telefoons. Dat doel lijkt nu van tafel. De vraag is ook of PHOLED ooit werkelijk van de grond komt. Schermexperts stellen alvast dat dit type materiaal waarschijnlijk ‘nooit mainstream’ wordt. Kortom: Samsung gooit best de handdoek in de ring, als het aan hen ligt.

Leveringen vanaf 2025

Daar lijken de Zuid-Koreanen voorlopig niet aan te (willen) denken. Adjunct-directeur Daejeong Yoon van marktonderzoeksbureau UBI Research gaf op 14 november te kennen dat “Samsung Display actief bezig is met de ontwikkeling van blauwe fosforescerende materialen”. Dit materiaal levert een interne lichtopbrengst van 100 procent op, tegenover 25 procent voor het fluorescerende materiaal dat momenteel gebruikt wordt.

Hierdoor kunnen de PHOLED-schermen efficiënter werken. De efficiëntieslag zorgt er tegelijk voor dat de schermen een hogere piekhelderheid kunnen bieden. Vermoed wordt dat Samsung vanaf 2025 de eerste schermen aan smartphonefabrikanten levert. Of ze de nieuwe schermen ook direct zelf zal gebruiken, blijft ongeweten. Lang zal dat vermoedelijk wel niet duren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business