Nieuws

Samsung toont uitschuifbaar scherm op CES

Samsung halfgeleiderfabriek
© Unsplash / Babak Habibi
De Consumer Electronics Show, CES, staat voor de deur. Ook bij Samsung staan ze dit jaar klaar om ons nieuwe beeldschermtechnologie te tonen.

Eerder dit jaar kwam LG al met een eerste ‘rekbaar beeldscherm’. Nu blijkt dat vouwen ook voor Samsung niet langer genoeg is: ook het Koreaanse bedrijf komt nu met vouw- en schuifbare displays. Volgens ZDnet zal Samsung z’n nieuwe beeldschermtechnologie gaan tonen op CES.

Uitschuifbare schermen

Een van de schermen waarmee Samsung op de proppen komt, noemen ze ‘Flex Hybrid’. Dat beeldscherm kan langs één kant uitgevouwen worden om het groter te maken. Is het scherm dan nog niet groot genoeg? Dan kan je het langs de rechterkant verder uitrekken. Op die manier begin je met een scherm van 10,5 inch en een beeldverhouding van 4:3. In uitgerekte staat gaat het dan om een beeldverhouding van 16:10 – het scherm is dan 12,4 inch groot. De Flex Hybrid-schermen zouden vooral dienen om in laptops te verwerken.

Daarnaast toont Samsung ook zijn nieuwe tabletscherm, dat eveneens uitgeschoven kan worden. In ‘normale’ staat heb je een scherm van 14 inch. In dit geval kan het scherm zo’n 3 inch groter gemaakt worden, tot je een scherm van 17 inch in je handen hebt.

Het 14-tot-17-inch tabletscherm zal er in twee uitvoeringen komen. Een uitvoering zal de naam ‘Flex Slidable Solo’ krijgen, terwijl het ander exemplaar ‘Flex Slideable Duet’ wordt genoemd. Het verschil tussen de twee beeldschermen zit in de manier waarop het display uit elkaar geschoven kan worden. Het Solo-model schuift langs slechts een kant uit, terwijl de Duet-versie langs twee kanten zal kunnen uitschuiven.

QD-OLED

Tot slot is Samsung ook van plan om nieuwe QD-OLED-panelen te tonen. Deze toestellen maken gebruik van een blauwe laag die licht afgeeft. Dat licht passeert dan door de QD-laag, waar ‘Quantum Dots’ het blauwe licht naar de juiste golflengte terugbrengen. Op die manier creëert Samsung kleur op zijn televisies. Weliswaar kan je vandaag al een QD-OLED-tv kopen. Samsung komt echter met nieuwe ontwikkelingen op dit gebied. Zo zouden hun nieuwe algorithme – IntelliSense AI – en een aantal nieuwe materialen in de lichtlaag ervoor zorgen dat de tv’s helderder zijn. Al dat, terwijl de toestellen zo’n 25% minder energie verbruiken.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business