Nieuws

Evernote dwingt gratis gebruikers tot abonnement

Evernote
© iStock / Sundry Photography
Door de gratis formule zo stevig in te perken, dwingt Evernote zijn gratis gebruikers in feite om een abonnement te nemen of te vertrekken.

De app Evernote gaat al meerdere jaren mee. De notitie-app is populair omdat die het makkelijk maakt notities te beheren. De app laat je de notities bovendien tussen meerdere apparaten synchroniseren. Evernote biedt zijn diensten zowel gratis als tegen betaling aan. Het verschil zit hem in de maximale hoeveelheid opslag die je notities in beslag mogen nemen, allerlei integraties met externe diensten en een aantal unieke functies.

Gratis, maar niet onbeperkt

Voor heel wat gebruikers is de gratis versie echter meer dan voldoende: maandelijks krijgen ze 60 MB aan opslagruimte. Die ruimte kunnen ze vullen met zoveel notities als ze willen, zo lang ze niet groter zijn dan 25 MB. Dat staat binnenkort te veranderen: het team achter de app test namelijk een nieuwe formule voor het gratis plan. Die is veel beperkter dan wat gratis gebruikers vandaag krijgen.

Met de nieuwe formule krijgen gratis Evernote-gebruikers nog toegang tot één enkele Notebook. Daar mogen ze dan maximaal 50 notities in opladen, los van hoe groot die notities zijn. Dat is het aanbod dat verschillende gebruikers te zien kregen wanneer ze de applicatie opstartten. Merkwaardig genoeg valt er op de website van de app niets over de verandering terug te vinden.

Test met nieuwe formule

Daar is volgens Evernote een goede reden voor: het zou gaan om een test, waarbij de nieuwe gratis formule nog niet helemaal is uitgewerkt. Evernote publiceert de wijziging dus niet omdat het nog een en ander zou kunnen aanpassen aan de nieuwe formule. Wat betreft de gebruikers die het nieuwe aanbod al kregen: volgens Evernote gaat het om 1% van iedereen die de gratis versie van Evernote gebruikt.

Het bedrijf stipt aan dat gratis gebruikers hun notities niet zullen kwijtspelen, ook als ze meer notities hebben dan het plan toestaat. Gebruikers zullen die notities en notitieboeken nog gewoon kunnen beheren. Het enige wat niet kan, is nieuwe notities maken: vanaf er meer dan 50 notities aan je gratis account gekoppeld zijn, gaat die mogelijkheid op slot.

Bending Spoons

Evernote worstelt al een tijdje met de toekomst. In november 2022 werd de notitieapp overgekocht door Bending Spoons. Dat bedrijf voerde een ontslagronde door en verhuisde de ontwikkeling van de app naar Europa. Met de wijziging van het gratis plan probeert Evernote dan ook meer betalende gebruikers aan te trekken: wie nog notities wil maken in de app, wordt eigenlijk gedwongen om te betalen. Of de beleidswijziging het beoogde resultaat heeft, of eerder bezoekers naar andere notitieapps wegjaagt, zal moeten blijken.

Uitgelicht artikel Evernote Ontwikkeling Evernote verhuist naar Europa na ontslagronde

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business