Nieuws

Van bedrijf A naar bedrijf B: hoe talent tussen Big Tech-bedrijven stroomt

Big Tech
© iStock / pressureUA
Heel wat werknemers in Big Tech werkten daarvoor bij een ander technologiebedrijf. Een onderzoek brengt die talentstroom nu in beeld.

Werknemers die ontslagen worden bij Apple, maken veel kans om daarna bij Google aan de slag te mogen. Onderzoek naar LinkedIn-profielen in ‘Big Tech’ legt werknemersstromen bloot, die laten zien wat de meest gangbare carrièrepaden zijn.

De analyse werd uitgevoerd door Switch on Business, met de bedoeling om aan te tonen welke technologiereus het meeste talent bij de concurrentie haalt. Daarvoor gingen ze kijken naar hoeveel werknemers bedrijven als Google, Amazon, Apple, Meta, Microsoft enzovoort precies hebben. Daarna werd nagegaan hoeveel werknemers van het ene technologiebedrijf naar het andere schipperden.

Van Big Tech-bedrijf A naar B

De resultaten spreken voor zich: van alle technologiebedrijven rekruteert Meta het vaakst bij de concurrentie: maar liefst 26,51% van het werknemersbestand was eerst aan de slag bij een andere technologiereus. Google doet het met 24,15% iets beter in relatieve aantallen, maar heeft in absolute cijfers wel de meeste werknemers die van andere technologiebedrijven komen. Opmerkelijk is dat de weg na Meta voor veel werknemers eindigt. Vanuit Meta vinden maar weinig profielen werk bij andere technologiebedrijven.

Uit het onderzoek blijkt verder dat ex-Microsoft-werknemers in grote getale naar Google trekken. Het zou gaan om 12.018 LinkedIn-profielen die eerst aan Microsoft, maar daarna aan Google verbonden waren. Op de tweede plek staat Amazon, dat 8.023 werknemers aan Google leverde. Google lijkt bovendien ook graag ex-IBM’ers aan te nemen: maar liefst 5.825 profielen maakten die overstap.

Bij Apple zien we dan weer heel wat ex-Intel werknemers. Die kwamen grotendeels mee met de modembusiness, die de iPhone-maker in 2019 opkocht. Verder waren veel Apple-werknemers ooit werkzaam bij Microsoft en Amazon. Wie vertrekt bij Apple, komt het grootste deel van de tijd bij Google terecht. Ook in de omgekeerde beweging wordt die beweging vaak gemaakt: de laatste paar maanden lijkt Google meer en meer AI-talent kwijt te spelen aan Apple.

Heel wat werknemers gaan dus van het ene Big Tech-bedrijf naar het andere. Zo hoeft het echter niet altijd te zijn: bij Oracle, Apple, Tesla, Uber, Intel, Amazon en IBM komt minder dan 10% van de werkkrachten uit andere grote technologiebedrijven. Dat kan verschillende redenen hebben: organisaties als IBM leiden mensen vaak intern op, waarna ze voor het bedrijf gaan werken. Een andere mogelijkheid is dat de benodigde kennis bij andere techbedrijven niet te vinden is: een bedrijf als Tesla heeft andere profielen nodig dan pakweg Google.

© Switch on Business
applebusinessgoogleintelmetamicrosoftonderzoek

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen