Nieuws

5G-modem van Apple pas klaar voor iPhone 18

iPhone 15
© Unsplash / Yuheng Ouyang
Het ontwikkelen van een eigen 5G-modem blijkt lastiger van gedacht voor Apple, dat de deadline voor de modem opnieuw verlaat.

Dat Apple aan een eigen modem voor 5G-connectiviteit werkt, daar kijkt niemand meer van op. Opvallend is wel hoe de iPhone-fabrikant de deadline voor die modem blijft opschuiven. Bloomberg rapporteert dat Apple het onderdeel in 2025 niet klaar zal krijgen, en dat de eerste iPhones met een in-house ontwikkelde modem mogelijk pas voor in 2026 zijn. Apple wilde de modem in 2024 uit de deur krijgen, maar zal die planning niet halen. In het allerbeste geval heeft het bedrijf de modem tegen eind 2025 gereed.

Het zal dus nog wel even duren vooraleer Apple de verbindingen met het 5G-netwerk zelf maakt. Volgens Bloomberg ziet het ernaar uit dat Apple de technologie niet op tijd klaar krijgt voor de iPhone 17. Aan de huidige snelheid, zou het onderdeel klaar moeten zijn voor de iPhone 18. Tot die tijd zal Qualcomm de verbindingstechnologie blijven leveren. Oorspronkelijk liep de overeenkomst tussen beide bedrijven af in 2024, wanneer Apple de eigen modems klaar dacht te hebben. Dat lukte niet, waardoor de deal in september met drie jaar verlengd werd.

Apple probeert zich al een tijdje minder afhankelijk te maken van andere hardwarespelers. Zo ontwerpt het bedrijf sinds een aantal jaren ook zelf de processors die het in zijn Mac-toestellen steekt. Op die manier maakte het bedrijf zich minder afhankelijk van chipproducent Intel, die tot dat moment alle chips voor Macs mocht maken.

Uitgelicht artikel freaky leaky Qualcomm levert nog drie jaar lang 5G-modems aan Apple

Al veel geïnvesteerd

Apple investeerde al wel flink in de ontwikkeling van een eigen modem. De technologiereus kocht in 2019 de smartphonemodemtak van Intel over, waarmee het expertise over de verbindingstechnologie in huis haalde. Daar blijkt de iPhone-fabrikant tegen problemen aan te lopen: mmWave-ondersteuning, het herschrijven van de code van Intel en het toevoegen van nieuwe functionaliteiten blijkt allemaal moeilijker dan gedacht. Daarbovenop: spelers als Qualcomm hebben al heel wat patenten als het over 5G-technologie gaat. Apple moet flink zijn best doen om die patenten niet te schenden.

Vanuit Cupertino zullen ze dus nog zeker tot en met de iPhone 17 naar Qualcomm blijven kijken voor die 5G-verbinding. Wat er daarna gebeurt, hangt af van de vaart die Apple maakt. Volgens Bloomberg zou de Apple-modem zich nog steeds in de fase van vroege ontwikkeling bevinden. Of het de ontwikkeling van die modem voor de iPhone 18 rond krijgt, zal bepalend zijn voor het type modem in die telefoon.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business