Nieuws

Mozilla toont eerste nieuwe extensies voor Firefox op Android

FireFox
© iStock / lavin photography
Mozilla liet deze zomer weten dat er een "open ecosysteem van extensies" voor Firefox op Android komt. Nu is het eindelijk zo ver.

Browserextensies zijn vandaag de dag nog vooral iets voor op de pc. Op mobiele toestellen ondersteunen browsers namelijk geen uitbreidingen. Mozilla brengt daar binnenkort opnieuw verandering in, en geeft nu al een voorproefje van Firefox voor Android, mét extensies.

Uitgelicht artikel firefox review checker Firefox brengt browserextensies (opnieuw) naar Android

De Google Chrome-browser voor je smartphone ondersteunt normaal gezien geen extensies. Je kan een aantal instellingen wijzigen om ervoor te zorgen dat de extensies wel beschikbaar zijn, maar dat is geen garantie dat ze zullen werken. De enige mobiele browser die je toeliet om extensies te downloaden, dat was de Firefox. Althans, dat was het geval tot in 2020: de extensies waren namelijk niet bepaald veilig. Tijdens een redesign van de browser werd dan ook besloten om de extensies grotendeels te schrappen.

Daardoor bleef er nog maar een handvol extensies voor de mobiele Firefox over, waarvan er enkele zelfs niet altijd werkten. Om de mogelijkheden van zijn mobiele browser opnieuw uit te breiden, maakte Mozilla al in augustus bekend dat het met extensies zou komen. Concreet gaat het om een “open ecosysteem van extensies”. Aanvankelijk was niet echt duidelijk wat gebruikers daarvan moesten verwachten. Om een eerste blik te bieden op de mogelijkheden, lanceert Mozilla nu de eerste 16 extensies.

Momenteel gaat het om extensies als ‘Dark Reader’ en de gratis wachtwoordmanager van Bitwarden. Ook text-to-speechfunctionaliteiten, ad- en scriptblockers kan je in Firefox voor Android installeren. Momenteel is het aanbod nog karig, maar dat zou snel veranderen: op 14 december lanceert de browserfabrikant namelijk de rest van de extensies. In totaal gaat het om meer dan 400 uitbreidingen voor Firefox op Android.

Mozilla waarschuwt ontwikkelaars: het bedrijf schat dat de extensies enorm populair zullen zijn. Ze willen ontwikkelaars ondersteunen en moedigen hen aan om de code extensief te testen. Op die manier wordt voorkomen dat gebruikers problemen ondervinden.

Firefox is beschikbaar voor zowel Android als iOS, maar het ziet er naar uit dat de extensies enkel voor Android-gebruikers zijn. Vooralsnog maakte Mozilla nog geen plannen bekend om de browseruitbreidingen naar Apple-apparaten te brengen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business