Nieuws

Dit is waarom Windows ongevraagd de HP Smart-app installeerde

Windows 11 logo
© Microsoft
Windows installeerde vorige week plots de HP Smart-app, ook als je geen HP-printer in huis hebt. De oorzaak van het probleem werd intussen gevonden in de metagegevens van Windows.

Wie vorige week ineens de HP Smart-app zag verschijnen op zijn Windows-pc is er goed nieuws: het gaat niet om een kwaadaardige aanval. Integendeel: Windows installeerde de app omdat het OS dacht dat je een HP-printer in huis had staan. Die fout ontstond na een update voor HP’s metagegevens op Windows 10 en Windows 11. Die update bracht foutieve gegevens met zich mee.

De onjuiste gegevens leidden er vervolgens toe dat Windows apparaten verkeerd herkende. Printers van merken als Brother, Canon en Epson werden plots gedetecteerd als de HP Laserjet M101-M106. Die naam wordt getoond in het configuratiescherm onder het kopje ‘Apparaten en printers’. Door de foutieve metagegevens wijzigde Windows meteen de printericoontjes naar die van HP.

Aansluitend installeerde Windows de HP Smart-app. Die app installeert het normaliter enkel als een printer met HP-metagegevens wordt aangesloten. Nu bleek dat dus het geval voor heel wat printers van concurrerende merken. Dit kennen we ook van diverse andere accessoires als toetsenborden en muizen, waarvoor Windows eveneens automatisch een app kan installeren. Hiervoor wordt meestal nog wel toestemming gevraagd – tenzij de app in de Microsoft Store staat.

Oplossing in de maak

Microsoft en HP zijn intussen op de hoogte van de foutieve metagegevens. Dat betekent echter niet dat de problemen meteen zijn verholpen. Er is vooralsnog geen officiële oplossing beschikbaar. Terwijl de partijen een oplossing uitwerken kan je enkel Windows opnieuw installeren om de metagegevens te herstellen. Hierna zou Windows niet opnieuw met foutieve metagegevens rondgaan.

In de nabije toekomst komt er overigens wel gewoon een update om de namen terug te zetten. Op welk moment die update volgt, is ons niet bekend. Je kan in de tussentijd de HP Smart-app verwijderen. De onjuiste metagegevens hebben verder geen impact op de werking van je printer(s).

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business