Nieuws

Windows installeert zonder toestemming HP Smart-app

Windows 11
© Unsplash / Sunrise King
HP's Smart-app wordt naar verluidt ongevraagd geïnstalleerd op computers met Windows 10 en 11. De app wordt ook geïnstalleerd bij gebruikers zonder HP-printer.

Verschillende Reddit-gebruikers melden dat de HP Smart-app plots is verschenen op hun Windows-pc. Daarbij gaat het niet enkel om HP-computers die plots de app ontvangen: ook systemen van Dell en Lenovo zijn geaffecteerd. Normaliter moeten gebruikers die app installeren, of wordt dit verzocht bij het instellen van een nieuwe HP-printer. Computers en laptops van HP krijgen de app mee vanuit de doos. In dit geval wordt de app echter automatisch geïnstalleerd vanuit de Microsoft Store.

Het probleem is alvast niet gelinkt aan de nieuwste Windows-versie. Ook Windows 10-systemen zijn getroffen. Daarnaast werd de app ook aangetroffen op pc’s met Windows 11 22H2. Windows Latest meldt dat Microsoft de app zelfs installeerde op een VM. Niet alle gebruikers krijgen echter met de plotse installatie van HP Smart te maken. Op twee redactiesystemen met Windows 11 (23H2) werd de printerapp alvast niet geïnstalleerd.

Oorzaak (nog) onbekend

Microsoft lijkt ook niet meteen bekend met de oorzaak. In een reactie tegen Windows Latest laat de softwaregigant weten “bekend te zijn met de signalen”, en “snel” met meer informatie te komen. Een oplossing zou alvast uit de hoek van Microsoft moeten komen, gezien zij de app vanuit de Store naar potentieel miljoenen systemen gebracht hebben.

Geaffecteerde gebruikers hoeven zich overigens geen zorgen te maken over hun veiligheid of privacy. HP Smart is een veilige app, uitgebracht door HP, en kan eenvoudig verwijderd worden. Klik in het startmenu met de rechtermuisknop op de app en kies voor ‘Verwijderen’.

Zorgwekkend precedent

Tegelijk is het wel een zorgwekkende situatie dat Microsoft apps op Windows-systemen installeert zonder toestemming te vragen. Zou het zo ook kunnen gebeuren dat Microsoft plots een schadelijke app installeert? Het antwoord op die vraag zal vermoedelijk nog wel even op zich laten wachten.

hphp smartmicrosoftMicrosoft Storewindows 10windows 11

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals