Nieuws

Hulu-overname kost Disney minstens 8,6 miljard dollar

Hulu Disney
© iStock / JHVEPhoto
Disney heeft 67% van Hulu in handen en wil nu de laatste 33% overkopen van Comcast. Enkel over de prijs wordt nog gediscussieerd.

Disney aast al een tijdje op een overname van streamingconcurrent Hulu. Momenteel heeft Disney 67% van de Amerikaanse streaminggigant in handen. De overige 33% ligt bij Comcast, de grootste kabel-tv-aanbieder van de Verenigde Staten.

Momenteel onderhandelen Disney en Comcast over de overname van het laatste stukje Hulu. Disney verkreeg een meerderheidsbelang in de Amerikaanse streamer toen het vier jaar geleden 21st Century Fox opkocht. Meteen werd een deal gesloten met Comcast: Disney krijgt voorkooprecht op de overige aandelen van Hulu. Daarbij werd gekeken naar de waarde van de streamingdienst: tijdens de overname lag die op 27,5 miljard dollar. Daardoor kost het minstens 8,61 miljard dollar om de 33% van Comcast over te nemen.

Waarde gestegen

Comcast laat nu weten dat het meer geld wil. Brian Roberts, CEO van Comcast, liet ondertussen weten dat de waarde van Hulu opgelopen is. “Het bedrijf is veel waardevoller dan toen”, zegt de topman daarover. Daardoor zal opnieuw geanalyseerd moeten worden hoeveel het streamingbedrijf precies waard is – en dus hoeveel de 33% die Comcast in handen heeft precies moet kosten.

Aanvankelijk werd afgesproken om de verkoop in januari 2024 af te ronden, maar beide bedrijven kwamen overeen dat die deadline vervroegd moest worden. Momenteel loopt er een waardeanalyse voor Hulu. Na afloop daarvan zal duidelijk worden hoeveel de overname precies gaat kosten. Dat de overname er komt is inmiddels wel een zekerheid: Disney zet namelijk al even in op een “one-app experience”.

Disney en Hulu in één app

Daarmee geeft de streaminggigant aan dat er aan een nieuwe streamingapplicatie gewerkt wordt. Die zal de content van Disney en Hulu bundelen, waardoor je materiaal uit twee verschillende catalogussen kan kijken.

Hoe Disney dit in de Lage Landen wil aanpakken is momenteel niet duidelijk. Enkele Hulu Originals, zoals The Kardashians, The Bear en Only Murders in the Building worden hier al aangeboden via de Disney+-app. Een handvol series, waaronder The Great, is hier dan weer te zien via Amazon Prime. Het is onduidelijk of die series ook hier mee naar Disney+ verhuizen, of dat Disney met een soort combinatie-abonnement komt. Vast staat in ieder geval dat de catalogus en productiecapaciteit bij Disney alleen maar zullen groeien na de overname.

businessdisneyhuluontspanningstreaming

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen