Nieuws

Facebook Messenger introduceert eind-tot-eindversleuteling

Facebook Messenger versleuteling
© Meta
Facebook Messenger krijgt enkele nieuwe functies, waaronder eind-tot-eindversleuteling. Dat meldt Meta-CEO Mark Zuckerberg in een bericht op zijn Instagramkanaal.

“Na jaren van werken aan het herbouwen van Messenger, hebben we de app bijgewerkt met eind-tot-eindversleuteling voor alle persoonlijke gesprekken en -berichten”, klinkt het. Ook zegt het bedrijf direct bewerkingsopties voor berichten uit te rollen. Meta meent dat het ‘de grootste set wijzigingen aan Messenger’ betreft sinds de lancering in 2011.

Eind-tot-eindversleuteling is een functie waar gebruikers al langer achter vragen. Lang bleef de vraag echter onbeantwoord. In 2022 kregen de eerste gebruikers dan eindelijk toegang tot de encryptie op Messenger. Deze zomer beloofde de socialmediagigant de functie later dit jaar uit te rollen voor alle gebruikers van Facebook Messenger. Daar houdt het zich aan, blijkens de aankondigingen.

Versleuteling wordt nu standaard ingeschakeld voor gesprekken en berichten op Messenger. Om de berichten te beveiligen moeten gebruikers een pincode instellen. Met die code kunnen ze berichten, indien nodig, herstellen op een ander apparaat. Door de versleuteling kan Meta namelijk niet aan je berichten komen. Dit komt de privacy van gebruikers ten goede, weliswaar ten koste van de opties om verloren data te laten herstellen.

Verdwijnende berichten

Messenger-gebruikers kunnen voortaan wel fouten in een bericht herstellen. Binnen 15 minuten na het versturen kan een bericht bewerkt worden. Eens bewerkt verschijnt er ook een ‘Bewerkt’-label. Hierdoor kan de ontvanger ook zien dat een bericht werd aangepast.

Meta wijzigde verder de werking van verdwijnende berichten. Voortaan blijven ze 24 uur staan. De functie werkt, net zoals voorheen, enkel in versleutelde gesprekken. Gezien alle gesprekken weldra versleuteld zijn, wordt die beperking wel deels weggenomen. Fijn is verder wel dat het voortaan een pak duidelijker is als de functie werd ingeschakeld. Daarvoor wordt straks een grote in-line melding getoond.

Uitgelicht artikel Instagram logo met blauwe achtergrond Facebook Messenger en Instagram gaan scheiden

HD-foto’s en -video’s

Messenger lijkt steeds vaker geïnspireerd te worden door WhatsApp. Dat blijkt ook wel uit de komst van HD-foto’s en -video’s. Die functie werd deze zomer nog toegevoegd aan WhatsApp. Momenteel wordt de optie getest voor Facebooks chatdienst. “Gedurende de komende maanden” wil Meta HD-media uitrollen voor alle gebruikers. Wanneer dit exact van start gaat is niet bekend.

Functies die de komende tijd eveneens in Messenger arriveren zijn opties voor leesbewijzen en de mogelijkheid om spraakberichten af te blijven spelen buiten de app. Voor elke functie geldt steeds dat de uitrol enkele maanden kan duren omdat, zo meldt Meta, de app miljarden gebruikers heeft.

metamobielontspanning

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals