Nieuws

iPad-lijn ondergaat complete transformatie in 2024

Apple iPad Pro
© Unsplash / Daniel Romero
Apples iPad-serie gaat komend jaar op de schop. Bloomberg-journalist Mark Gurman stelt dat Apple onder meer de verschillen tussen de Air- en Pro-modellen wil versterken.

Apple heeft de laatste jaren slechts minimale wijzigingen doorgevoerd in zijn iPad-reeks. De iPad Pro (2022) ziet er bijvoorbeeld nauwelijks anders uit dan de eerste generatie iPad Pro. Ook de iPad Air is, met uitzondering van de M1-chipset, nauwelijks gewijzigd. Gurman stelt dat Apple zijn iPad-reeks in 2024 een grondigere update geeft.

Zo verwacht de Bloomberg-journalist dat Apple in 2024 twee iPad Airs uitbrengt. De specificaties van die tablets zouden identiek zijn, behalve de schermafmetingen. Apple zou de iPad Air namelijk in 10,9-inch- en 12,9-inch-varianten uitbrengen, klinkt het. Tegelijk zou Apples iPad Pro iets groeien, naar 11 en 13 inch. Niet alleen het schermformaat tussen de tablets verschilt. Ook de schermtechniek is anders op beide tabletreeksen. Waar de iPad Pro in 2024 exclusief gebruikmaakt van oledschermen zal Apple de Air-tablets op lcd laten zitten.

Vlottere M3-chipset

Gurman voorspelt verder dat de iPad Pro-serie overstapt op de M3-chipset. Vermoedelijk betekent dit dat de iPad Air afstapt van de oude Apple Silicon M1 en kiest voor de vlottere M2-chipset.

Met de upgrades hoopt Apple de verschillen tussen zijn iPad-modellen te vergroten. Zeker tussen de Air- en Pro-modellen zijn de verschillen soms miniem. Zodoende kan een Pro-klant zomaar overstappen naar de goedkopere Air-serie. Vanaf 2024 lijkt Apple daar een stokje voor te steken. Datzelfde geldt voor het basismodel iPad. Met de komst van de M2-chipset naar de Air is het basismodel fors trager, wat klanten naar de Air drijft.

9e generatie iPad

In het basissegment neemt Apple verder afscheid van de 9e generatie iPad met de thuisknop. Later krijgt de 10e generatie ook een opvolger, de 11e generatie. Volgens Gurman moeten we wel langer wachten op die tablet dan op de nieuwe iPad Air en Pro. Hoeveel langer is ons niet bekend.

Dan is er nog de fameuze iPad Mini. Meermaals deden geruchten de ronde over een lancering voor het einde van 2023. Dat is dan toch niet gebeurd, en lijkt voorlopig ook niet op de planning te staan. Althans, niet meteen voor het begin van 2024. Een nieuwe Mini is wel in de maak en brengt in ieder geval een vlottere chipset met zich mee.

Minder Apple Pencils

Een laatste voorspelling hangt samen met de Apple Pencils. Nadat de 9e generatie iPad definitief uit de winkelschappen verdwijnt, zou de bijbehorende Pencil ook meteen verdwijnen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business