Nieuws

Meta en Google werken samen aan “open digitale ecosystemen”

Met CODE, een nieuwe organisatie, werken tien bedrijvensamen aan "open digitale ecosystemen". Daarmee moeten ze voldoen aan de DMA-wetgeving.

Tien technologiebedrijven slaan de handen in elkaar om tot een betere samenwerking te komen. Met de Coalition for Open Digital Ecosystems, ook wel afgekort tot CODE, willen de bedrijven werken aan een open digitaal ecosysteem. In zo’n ecosysteem zitten meerdere open platformen die met elkaar kunnen interageren.

Concreet gaat het om Meta, Google, Qualcomm, het Chinese Honor, Lenovo, AR-start-up Lynx, Motorola, Nothing, Opera en Wire. De bedrijven willen samen gaan werken met academici en wetmakers om een open digitaal ecosysteem te creëren. Dat ecosysteem moet dan meteen beantwoorden aan de Europese Digital Markets Act. Die wet moet het makkelijker maken voor kleine bedrijven om met giganten als Meta en Google te concurreren. De giganten worden aangeduid als ‘poortwachters’, en moeten ervoor zorgen dat hun diensten vlot samenwerken met andere apps en services.

Lynx-oprichter Stan Larroque haalt aan dat er al gesprekken gevoerd werden over dat ecosysteem. Daarin is “openheid een cruciaal element”, zegt de topman. Door samenwerkingen aan te gaan over verschillende industrieën heen wil CODE ervoor zorgen dat digitale systemen beter met elkaar gaan samenwerken.

Poortwachters

De Europese Commissie duidde zes verschillende bedrijven als poortwachter aan. Daaronder zitten Alphabet (het moederbedrijf van Google), Amazon, Apple, ByteDance, Meta en Microsoft. Zij moeten ervoor zorgen dat (een deel van) hun producten beter gaat samenwerken en meer concurrentie toelaten. Het gaat dan vooral over grote socialemedianetwerken als TikTok, Facebook en Instagram, maar ook over berichtendiensten als WhatsApp en Messenger.

© Europese Commissie

CODE moet ervoor zorgen dat die diensten beter met elkaar gaan samenwerken. Opmerkelijk is dat enkel Meta en Google mee in het CODE-verhaal stappen. Andere spelers, zoals Microsoft, Amazon en Apple, moeten er eveneens voor zorgen dat hun diensten meer interoperabel worden.

Uitgelicht artikel Apple iMessage iMessage moet wellicht niet aan DMA-wetgeving voldoen
businesscodedmaeugooglemeta

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals