Nieuws

Apple Watch-modellen verdwijnen uit winkelrekken door patentzaak

Messenger op Apple Watch
© Unsplash / Luke Chesser
Door een rechtszaak mag Apple zijn horloges niet meer verkopen. Onduidelijk is of het verbod op de Apple Watch van kracht blijft of niet.

Eerder deze week liet Apple al aan verschillende Amerikaanse nieuwsmedia weten dat het zijn Apple Watch uit de winkelrekken zou halen. Omdat er problemen zijn met de patenten voor de technologie, kan Apple de toestellen niet meer aan de man brengen. Het bedrijf werkt aan een oplossing, maar die neemt flink wat tijd in beslag.

Dat er een mogelijk probleem bestond met delen van Apples smartwatch is al langer geweten. Apple en Masimo vechten al langer een geschil uit in de rechtbank. In mei besliste een rechter nog dat een rechtszaak tussen de twee bedrijven nietig verklaard moest worden. Apple had in 2013 verschillende gesprekken met Masimo om het over gezondheidstechnologie voor de Apple Watch te hebben. Uit die technologie kwam uiteindelijk geen samenwerking voort, al lijfde Apple wel twee leidinggevenden in. Die leidinggevenden zouden, volgens Masimo, gepatenteerde technologie meegenomen hebben naar Apple.

Rechtszaken

Behalve een rechtszaak die in mei nietig verklaard werd, diende Masimo ook een klacht in bij de Amerikaanse International Trade Commission. Die heeft beslist dat er toch iets aan de hand lijkt met Apples technologie. Volgens de ITC is het dus goed mogelijk dat Apple de technologie van Masimo ten onrechte gebruikt.

Concreet gaat het dan om de SpO2-meter die in het slimme horloge zit. Meerdere makers van slimme horloges bieden die technologie aan, maar ze implementeren het allemaal op een andere manier. Aan de onderkant van het horloge zit daarvoor een lichtje en een sensor. Daarmee kunnen de horloges het zuurstofgehalte in je bloed meten.

Apple haalt de toestellen met zo’n SpO2-meter vroegtijdig uit de rekken: online zijn ze niet meer te krijgen vanaf 21 december, terwijl je in fysieke winkels nog tot 24 december een toestel mag kopen. Daardoor worden vooral de Apple Watch Ultra 2 en Apple Watch Series 9 getroffen.

Of het verbod van kracht blijft, dat is ongeweten: momenteel heeft Amerikaans president Biden nog de mogelijkheid om de beslissing van het ITC terug te draaien. Indien dat niet gebeurt voor 25 december, moeten alle Apple Watches met SpO2-technologie uit de rekken verdwijnen. Apple kan op een later moment nog steeds beroep indienen tegen het verbod.

Gevolgen in Europa

De Apple-horloges blijven in Europa gewoon beschikbaar. Aangezien het om een rechtszaak gaat die in Amerika wordt uitgevochten, mogen de toestellen gewoon verkocht blijven worden. De mogelijkheid bestaat dat Apple toekomstige horloges iets andere technologie meegeeft. Momenteel kijkt het bedrijf naar softwareoplossingen om geen inbreuk te maken op patenten van Masimo. Lukt dat niet, dan is het goed mogelijk dat Apple de SpO2-meter van de horloges haalt. Indien Apple deze weg kiest kan het nog tot drie maanden duren voor de slimme Apple-horloges weer te krijgen zijn in Amerika.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business