Nieuws

Rechtszaak over patentbreuk Apple Watch nietig verklaard

apple watch
Een Amerikaanse rechtszaak rond het gebruik van bepaalde medische technologieën in de Apple Watch werd nietig verklaard, waardoor Apple voorlopig ‘wint’.

Het is niet de eerste keer dat Apple aangeklaagd wordt omdat het bedrijf medische technologieën in zijn Apple Watch-toestellen verwerkt. Eerder werd het bedrijf uit Cupertino al aangeklaagd door AliveCor, een Amerikaanse leverancier van gezondheidsinstrumenten en verloor het die rechtszaak. Reuters meldt nu dat de rechtszaak tegen Masimo, ontwikkelaar van gezondheidstechnologieën, nietig verklaard werd.

Beide rechtszaken situeren zich rond de verschillende bloedmetingen die je met een Apple Watch kan maken. Volgens de aanklacht zou het in 2013 tot gesprekken tussen Apple en Masimo gekomen zijn, omdat Apple op zoek was naar medische technologieën om in wearables te integreren. Uit de gesprekken kwam geen overeenkomst voort, maar wel een duidelijke interesse voor de personeelsleden van Masimo. Apple zou, kort na de gesprekken, twee leidinggevenden van Masimo en Ceracor, een zusterbedrijf, aangeworven hebben. Tijdens die gesprekken en via dat personeel zouden bedrijfsgeheimen van Masimo uiteindelijk in de Apple Watch beland zijn.

Rechtszaak nietig verklaard

De rechtszaak duurde zo’n drie weken, waarna de jury in beraad ging. Uiteindelijk werd de rechtszaak nietig verklaard omdat de jury niet tot een unaniem besluit kon komen. Masimo reageert teleurgesteld, maar wilt ze de rechtszaak wel overdoen. Of er een nieuwe rechtszaak komt is echter onzeker. En dan nog: zes van de zeven juryleden zouden in de zaak voor Apple gestemd hebben. Hoe dan ook hangen er voor Apple hangen momenteel geen verdere gevolgen aan de zaak.

Importban wordt nog bekeken

Dat is anders in het geval van de zaak tussen Apple en AliveCor. Die zaak draaide om de manier waarop Apple de ECG-functie in zijn horloges heeft ingebouwd. Over die rechtszaak besliste de rechtbank inmiddels al dat AliveCor gelijk heeft: Apple gebruikt weldegelijk gepatenteerde technologie in de Apple Watch. Normaal gezien worden zulke overtredingen met een importban beantwoord.

Uitgelicht artikel apple watch ECG in Apple Watch is patentbreuk, mogelijks verbod op komst

Of dat ook daadwerkelijk gebeurt is echter onzeker: momenteel is er onduidelijkheid over verschillende octrooien van AliveCor en of deze wel aan de nodige voorwaarden voldoen. Indien de patenten volledig in orde zijn, is het waarschijnlijk dat er een Amerikaanse importban op Apple’s horloges komt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business