Nieuws

ECG in Apple Watch is patentbreuk, mogelijk verbod op komst

apple watch
In een rechtszaak uit 2021 werd beslist dat Apple patentbreuk pleegt met de ECG-functie van de Apple Watch

Eind 2021 zaten Apple en AliveCor, een Amerikaanse leverancier van gezondheidsinstrumenten, verwikkeld in een rechtszaak. Volgens AliveCor heeft Apple technologie van hen gestolen en die in de Apple Watch verwerkt. Meerbepaald is het de technologie die het mogelijk maakt om een elektrocardiogram te maken die Apple nu in de problemen brengt.

In 2021 werd namelijk door een rechter beslist dat AliveCor inderdaad een patent heeft op de ECG-technologie en dat Apple daar inderdaad inbreuk op maakt. Samen met de uitspraak besliste de Internationale Handelscommissie (USITC) dat Apple de technologie niet meer zou mogen gebruiken. Alleen moest de Amerikaanse president daarvoor nog een OK-signaal geven.

Patentbreuk

Dat is nu gebeurd, waardoor Apple geen nieuwe Apple Watches meer mag invoeren – tenminste, als ze die ECG-technologie mee ingebouwd hebben. Hier gaat het specifiek om Apple Watches van de vierde generatie en later: op die toestellen kan je een ECG laten maken door je vinger op de digitale kroon te leggen.

De patentbreuk kan Apple flink wat geld kosten: om weer horloges te mogen verkopen moeten ze volledig geredesigned worden. De ECG-functie zou dan volledig verdwijnen, tenzij Apple een andere manier vindt om metingen te maken. Een andere optie is dat Apple de AliveCor-technologie blijft gebruiken, maar dan onder licentie. Op die manier zou ook AliveCor flink wat geld kunnen verdienen aan Apple Watches.

Wat de plannen bij Apple precies zijn, is ongeweten. Het is goed mogelijk dat Apple een licentie probeert te verkrijgen voor de ECG-technologie. De zaak baart waarschijnlijk ook andere technologie- en slimme horloge-producenten zorgen: ook in andere slimme horloges zit soms ECG-technologie verwerkt. Deze werken volgens hetzelfde principe als die van de Apple Watch – en dus als de apparatuur van AliveCor. Het is, met andere woorden, goed mogelijk dat ook andere slimme horloges met ECG-functie uit de rekken verdwijnen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business