Nieuws

Tesla’s kunnen binnenkort draadloos opladen

Tesla Supercharger laadpunt variabele tarieven
© Tesla
Tesla werkt aan een draadloze laadtechniek voor elektrische auto's. Met dat platform zouden straks alle Tesla-EV's draadloos opgeladen kunnen worden.

Tesla ontwikkelt hiervoor een draadloos oplaadstation, evenals de technieken voor in de elektrische auto’s. Voorlopig lijkt het wel vooral een idee te zijn en moet de automaker nog sleutelen aan de techniek. Dat weerhoudt Tesla er echter niet van om de techniek in de kijker te zetten.

In plaats van stroom via een kabel over te brengen, wil Tesla juist werken met een magnetisch veld. Dit kennen we van smartphones en draadloze oortjes, en zou straks dus ook op elektrische auto’s zitten. Met die techniek voorkomt Tesla alle problemen die spelen rond laadkabels. Met draadloos laden hoeft een bestuurder zijn elektrische auto enkel juist neer te zetten om het laadproces te starten.

Uitgelicht artikel Tesla lanceert duurdere draadloze lader voor smartphones

Voorlopig zal het wel enkel gaan om een laadstation voor thuisgebruik. Voor Tesla’s snellaadstations hoef je dus niet snel een draadloze tegenhanger te verwachten. Niet zo verrassend ook: zo snel als je met een kabel oplaadt bij een SuperCharger, kan je gewoon niet draadloos opladen. Niet zonder een Tesla te veranderen in een sauna, althans. Inductieladen is namelijk behoorlijk inefficiënt en leidt bij hoge laadsnelheden tot extreme hitteproductie.

Overname Wiferion

Dat Tesla plots werkt aan een draadloos oplaadstation is verrassend. De afgelopen jaren legde de EV-maker continu de focus op snelheid en sprak het met geen woord over draadloos opladen. In maart verscheen de eerste teaser voor het oplaadstation, en in juli legde het zijn handen op Wiferion, dat werkte aan een draadloos oplaadstation voor EV’s. Intussen heeft Tesla dat bedrijf weer verkocht – minus de ingenieurs.

Wanneer het draadloze laadstation beschikbaar komt, is niet bekend. Dat je er een fors bedrag voor mag neertikken, staat wel vast. De huidige Wall Connector kost 535 euro.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business