Nieuws

Copilot kan nu liedjes schrijven, spelen én zingen

© iStock / Ninoon
Microsoft heeft de Copilot-chatbot langs de muziekschool gestuurd: het systeem kan nu muziek maken op basis van je prompts.

Microsoft blijft nieuwe functies aan Copilot toevoegen. De chatbot, die ondertussen al kan lezen, schrijven en tekenen kan binnenkort ook muziek maken. Volgens Microsoft en Suno, het AI-muziekplatform dat hun kennis aan Microsoft leent, zijn de mogelijkheden uiteenlopend.

Zo zal je met de muziekcreatietool in Copilot moeten kunnen maken wat je maar wilt, “ongeacht de muzikale achtergrond”. Suno werkt al lange tijd aan een algoritme dat muziek kan maken. In tegenstelling tot bij andere bedrijven lijkt de tool zich niet tot een aantal genres of gemeenplaatsen te beperken. Dat staat in schril contrast met de mogelijkheden van bijvoorbeeld OnePlus AI Music Studio, waar gebruikers uit een aantal sjablonen kunnen kiezen om muziek te maken.

Om muziek te maken met Copilot hoef je verder geen speciale zaken te doen: het volstaat om aan de chatbot te vragen om een muzieknummer te componeren. Daarvoor kan je, zoals dat voor afbeeldingen ook al mogelijk is, met tekst preciseren wat je precies van de chatbot verwacht. Het systeem zal daarna met een “tof, grappig en gepersonaliseerd” liedje komen, helemaal in de stijl die je verwacht. De tool zorgt meteen voor de instrumenten, de tekst én de zang. Om van de Suno-integratie gebruik te maken hoef je zelf bovendien geen muziekkennis te hebben.

Microsoft geeft meteen een voorbeeld van hoe de nieuwe functie eruit zal zien. Het bedrijf toont twee voorbeelden waarin een “popnummer over avonturen met je familie” en “een liedje over opgroeien” gecomponeerd worden. Het bedrijf laat die voorbeelden wel nog niet horen. Daarvoor zal je moeten wachten tot je zelf met het chatsysteem voor muziek kan spelen. Het lijkt er wel op dat de Suno-integratie gebruik weet te maken van je gesprek met Copilot. Je zou dus, na de chatbot links en rechts wat bij te sturen, vrij unieke muziekstukken kunnen maken.

De uitrol van de nieuwe functie begint vandaag, maar zal nog enkele weken duren. Daardoor kan het nog even duren voor je toegang krijgt tot de nieuwe functie. Tot die tijd kan je aan het systeem al wel vragen om songteksten te genereren, al is er voorlopig niemand in huis om ze te zingen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business