Nieuws

Steam eindigt ondersteuning Windows 7, 8 en 8.1

Steam
© Valve
Per 1 januari is de ondersteuning van Steam op Windows 7, 8 en Windows 8.1 stopgezet. Gebruikers worden aangeraden te upgraden naar een ondersteunt OS, zoals Windows 10.

Steam volgt met zijn besluit dat van vele andere ontwikkelaars. Zelfs Microsoft besloot OneDrive en zijn Edge-browser niet meer te ondersteunen op Windows 7, 8 en 8.1. Valves besluit om Windows 7, 8 en Windows 8.1 niet meer te ondersteunen volgt op Googles beslissing om de ontwikkeling van de Chromium-browserengine voor die besturingssystemen te stoppen. Juist die browserengine zit verwerkt in Steam-apps op Windows. Mettertijd zullen er steeds meer beveiligingslekken onopgelost blijven, waardoor Valve de beveiliging van zijn apps niet garandeert. Vandaar dat de ontwikkelaar de ondersteuning op de genoemde versies stopzet.

Upgrade zo snel mogelijk

Het einde van de ondersteuning betekent niet dat Valve direct de toegang tot Steam afsluit. Volgens de ontwikkelaar blijven de huidige apps op Windows 7, 8 en 8.1 “mogelijk nog een tijdje werken”, maar het biedt daarvoor geen garanties. Bovendien adviseert de ontwikkelaar gebruikers om de overstap te wagen naar een nieuwere versie van Windows:

We raden alle gebruikers van Windows 7/8/8.1 aan om eerder dan later te upgraden. Microsoft beëindigde de beveiligingsupdates en technische ondersteuning voor Windows 7 in januari 2020 en voor Windows 8.1 in januari 2023. Computers met deze besturingssystemen zijn, wanneer ze verbonden zijn met het internet, gevoelig voor nieuwe malware en andere kwetsbaarheden die niet worden gepatcht. Die malware kan ervoor zorgen dat je pc, Steam en games slecht presteren of crashen. Die malware kan ook worden gebruikt om de gegevens voor je Steam-account of andere services te stelen”, klonk het vorig jaar.

Met andere woorden: het is simpelweg niet veilig om de verouderde OS’en te blijven draaien. Dat de Steam-app mogelijk nog even blijft werken, is dan ook geen ontmoediging om je OS te updaten. De oude OS-versies bevatten kwetsbaarheden die hackers toegang kunnen geven tot je data. Die lekken zullen mettertijd enkel nog vaker worden uitgebuit.

Op naar Windows 10

De stap naar Windows 10 zal voor velen de meest logische route zijn. Met dat besturingssysteem blijf je tot in ieder geval 14 oktober 2025 beschermd tegen beveiligingslekken. Upgraden naar dat OS is helaas wel niet meer gratis. Microsoft heeft het afgelopen jaar de laatste gratis upgraderoute voor Windows 7- en Windows 8-gebruikers gedeactiveerd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business