Nieuws

JBL Xtreme 4 officieel: stevig geluid met AI-boost?

JBL Xtreme 4
© JBL
JBL heeft tijdens CES 2024 een drietal nieuwe draagbare speakers gelanceerd, de JBL Xtreme 4, Clip 5 en Go 4. JBL's Xtreme-lijn is de enige die over AI-functionaliteiten beschikt.

JBL legt in zijn aankondiging sterk de nadruk op het duurzame ontwerp van de Xtreme-, Clip- en Go-speakers. Volgens de fabrikant zijn ze vervaardigd uit 80% post-consumer recycled plastic (PCR). Ook de gebruikte stof voor de speakerroosters bestaat deels (70%) uit gerecycleerd materiaal.

Naast de introductie van duurzame materialen, kondigt JBL ook aan dat de Xtreme 4, Clip 5 en Go 4 over Auracast beschikken. Met dit protocol kunnen de JBL-speakers gekoppeld worden om een stereopaar te vormen. Dit werkt echter enkel met de nieuwste JBL-speakers. Wie dus de voorgaande generaties in huis heeft liggen en een nieuwe speaker koopt, kan hier (nog) niets mee.

AI Sound Boost

AI kwam in 2023 voor het eerst naar smartphones en zou dit jaar zelfs naar iPhones moeten komen, evenals de eerste Windows-pc’s. JBL past de techniek nu echter ook al toe op zijn Xtreme 4-speaker, die beschikt over een functie die JBL ‘AI Sound Boost’ doopt. “Deze innovatieve functie analyseert audio in realtime met behulp van een geavanceerd AI-algoritme. Hierdoor wordt het akoestische uitgangsniveau geoptimaliseerd, wat resulteert in krachtiger en minder vervormd geluid”, klinkt het. Het zijn veel woorden voor wat neerkomt op een algoritme dat je audio iets beter laat klinken.

Dat stevige geluid wordt neergezet door twee woofers, twee drivers én twee basradiatoren. JBL zegt dat de Xtreme 4 een dynamisch en meeslepend geluid biedt, met een “diepere bas en verfijnde details”. Op technisch vlak is verder duidelijk dat de batterij tot 24 uur meegaat, dat de speaker van Bluetooth 5.3 is voorzien en IP67 water- en stofbestendig is. Ook ditmaal voorziet JBL in een usb-a-poort om de draadloze speaker als powerbank te kunnen gebruiken.

Uitgelicht artikel JBL Charge 5 review JBL Charge 5 review: kan het nog beter?

JBL Clip 5

Gebruikers die hun speaker graag meedragen kunnen terecht bij de vernieuwde Clip-speaker. Voor de Clip 5 gebruikt JBL een grotere karabijnhaak, waardoor je hem “moeiteloos vastklikt”. Het vermogen van de bluetoothspeaker moet ditmaal ook iets hoger liggen. Dit resulteert dan weer in een diepere bas en gestroomlijnder geluid, aldus de speakerfabrikant. Met een batterijduur van 12 uur moet JBL’s Clip 5 een perfecte metgezel zijn voor onderweg.

JBL Go 4

De kleinste speaker in JBL’s aanbod is eveneens meegenomen in de refresh. Ook op de Go 4 treffen we een krachtigere speakeropstelling aan, al treedt het merk niet in detail. Aan het ontwerp van de luidspreker lijkt nauwelijks te zijn gesleuteld. De meegeleverde band is wel iets breder geworden om de grip op de speaker te verbeteren. Tot slot gaat de batterij langer mee, tot zeven uur – van vijf uur op de Go 3.

Prijzen en beschikbaarheid

De JBL Xtreme 4 is vanaf maart beschikbaar voor 349,99 euro. In april volgt de JBL Go 4, die 49,99 euro kost. Tot slot brengt JBL in mei de Clip 5 uit voor 69,99 euro. De luidsprekers zijn beschikbaar via JBL en allerhande retailers in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business