Nieuws

Robothond Spot inspecteert brouwerij AB InBev in Leuven

Spot
© Boston Dynamics
Spot, de robothond van Boston Dynamics, loopt tegenwoordig rond in de brouwerij van AB InBev in Leuven. Daar inspecteert hij verpakkingslijnen op technische problemen.

In het kader van het Brewery of the Future-programma, voert Spot elke week 1.800 individuele inspecties uit bij 10 verpakkingslijnen die elk uur 50.000 blikjes en flesjes Stella Artois, Budweiser en Corona afleveren. In zijn eerste zes maanden in Leuven heeft Spot bijna 150 technische fouten opgespoord. De gemiddelde tijd die door techniekers gespendeerd moest worden aan reparaties werd daardoor gereduceerd van enkele maanden tot 13 dagen.

Pilootproject uit de VS

David Sönksen-Gregory, Strategic Projects Acceleration Manager: “Ik ben verantwoordelijk voor het Brewery of the Future-project, waarvan Spot (Boston Dynamics) een belangrijk onderdeel is”, vertelt hij op het YouTubekanaal van Boston Dynamics. “We leerden Spot kennen via onze Amerikaanse collega’s in St. Louis. We zagen de verbazingwekkende resultaten die ze daar behaalden. Daarop werd het pilootproject ook hier in Leuven opgestart. De ondersteuning van Boston Dynamics voor het registreren van de missies van Spot was geweldig. Spot doet missies langs onze 10 verpakkingslijnen in Leuven en we hebben ook missies opgenomen in onze CO2-plant. Dat gebeurt dagelijks en volledig autonoom, dus zonder enige tussenkomst van een mens”, merkt Sönksen-Gregory op.

Spot op missie in Leuven

“We doen twee soorten inspecties. De eerste is detectie van zogenaamde anomalieën (afwijkingen) met Spots thermische camera. Zo kunnen we monitoren of de pompen of versnellingsbakken oververhit geraken en wanneer een bepaalde veilige grens overschreden wordt. De tweede detectie is die met een akoestische sensor. We hebben enorm veel pijpleidingen en kleppen in onze brouwerij. Zelf kunnen we problemen pas horen als we de productielijn stilleggen. Maar bij de inspectie door Spot hoeft de productie niet meer onderbroken te worden. Bovendien kunnen we technische problemen opsporen voordat ze problemen veroorzaken. En ook zo dringen we de downtime enorm terug”, weet de Strategic Projects Acceleration Manager.

Spot heeft plaatsje verdiend

“De reacties waren eerst wat lacherig: ‘wat gaat die hond hier doen en vinden?’ Maar steeds meer en meer beseffen vooral de techniekers dat het wel een toegevoegde waarde kan zijn”, zegt Staf Vanzurpele, Plan Technical Expert Maintenance in Leuven. “Spot heeft al heel wat problemen gevonden. Zo heeft hij al oververhitte motoren gevonden, een reductiekast die zonder olie aan het draaien was en een ventilatortje dat van een motor losgekomen was. We hebben ook een aantal grote persdruklekken gevonden. Het saaie werk, het meten, wordt weggenomen bij de technieker, zodat die zich kan concentreren op het repareren van de defecten die Spot vindt”, aldus Vanzurpele.

“Mensen zien Spot hier niet als een robot of een machine. In de brouwerij is het onze hond, onze collega”, aldus Olivier Maillet, Brewery Manager Leuven. We hebben de ambitie om CO2-neutraal te worden tegen 2028. Spot kan ons ook helpen om onze consumptie van gas en uitstoot van stoom en perslucht te reduceren en optimaliseren”, klinkt het.

Beveiligingboston dynamicsbusinessontspanningspotstella artois

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals