Nieuws

Apple bekijkt Apple Watch zonder saturatiemeter om geen patent te schenden

Apple Watch Series 9
© Unsplash / Raagesh C
Apple schendt de patenten van Masimo door een saturatiemeter op de Apple Watch te zetten. Apple bekijkt nu de mogelijkheid van een Watch zonder die meter.

Apple gaat naar verluidt enkele aanpassingen doen aan de Apple Watch. Momenteel zit de Amerikaanse technologiefabrikant verwikkeld in een rechtszaak met Masimo, dat medische technologieën ontwikkelt. Volgens Masimo pleegt Apple patentbreuk door een saturatiemeter aan te bieden op de Apple Watch.

De rechtszaak zorgde ervoor dat de slimme horloges van Apple kortstondig uit de Amerikaanse winkelrekken verdwenen. Ondertussen mogen de apparaten weer verkocht worden omdat Apple in beroep ging, maar woedt de rechtszaak wel voort. Apple Watches met Masimo-technologie worden bovendien tegengehouden aan de grens, aangezien er op de apparaten ook een invoerverbod geldt.

Apple Watch zonder saturatiemeter

Uit documenten die maandag werden ingediend blijkt dat Apple eraan denkt om de pulsoxymeter volledig weg te halen. Die pulsoxy- of saturatiemeter kan het zuurstofniveau in je bloed meten, wat handig kan zijn om allerlei gezondheidsproblemen op te sporen.

Volgens de documenten mag Apple de horloges opnieuw invoeren als ze geen inbreuk meer maken op Masimo’s patenten. Het is dus zeker en vast een mogelijkheid voor Apple om de meter van het toestel te halen. Ook Masimo ziet daar geen graten in, en beschrijft het weghalen van de pulsoxymeter zelfs als een positieve stap.

Uitgelicht artikel Apple Watch Ultra Rechtszaak rond Apple Watch kostte al 100 miljoen dollar

De documenten bieden echter geen zekerheid: dat Apple de saturatiemeter van de Apple watch haalt is dus nog niet in steen gebeiteld. Wel bekijkt het bedrijf die mogelijkheid, voor het geval de rechter in beroep opnieuw in het voordeel van Masimo pleit. De uitkomst van de zaak, die al sinds 2020 loopt, is in ieder geval nog onzeker. Masimo hoopte wellicht met een licentieovereenkomst naar huis te gaan, zodat het kan verdienen aan Apple wanneer die de technologie gebruikt. Dat het bedrijf nu de mogelijkheden van een Apple Watch zonder saturatiemeter bekijkt, geeft aan dat het merk niet plant om daar in mee te gaan.

In Europa

Europese Apple Watch-gebruikers hebben geluk: de patentzaak van Masimo tegen Apple speelt enkel in de VS. In Europa zal je dus gewoon Apple Watches met zuurstofmeters kunnen blijven kopen. Eenmaal Apple beslist om het meetapparaat volledig weg te halen, kan dat wel veranderen. Het lijkt namelijk onwaarschijnlijk dat Apple twee verschillende producten gaat aanbieden: een voor de Amerikaanse en een voor de Europese markt. Apple lijkt er, ondanks plannen voor een aangepaste Watch, in ieder geval wel vertrouwen in te hebben dat het de zaak in beroep wint.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business