Nieuws

Google ontslaat “honderden” Ads-medewerkers, AI lijkt plek in te nemen

Google
© iStock / JHVEPhoto
Google ontslaat opnieuw enkele honderden werknemers, deze keer in de reclametak: hun taken kunnen voortaan door AI uitgevoerd worden.

Nog geen week nadat Google honderden werknemers in verschillende departementen ontsloeg, gaat het zoekmachinebedrijf met de grove borstel door de reclametak. De ontslagen vallen vooral in het Large Customer Sales-team. Dat team verkoopt advertenties aan Googles grootste klanten.

De ontslagronde komt niet als een donderslag bij heldere hemel: The Information schreef vorige week al dat Google enkele honderden jobs zou schrappen in zijn reclametak. De meest voorname reden daarvoor is generatieve AI. Google Ads heeft er de laatste tijd namelijk heel wat AI-functies bijgekregen. Daardoor zijn er geen medewerkers nodig om klanten wegwijs te maken in het grote aanbod van advertentieformules. Dat werk wordt voortaan uitgevoerd door een AI-chatbot.

Performance Max

Wie advertenties koopt, krijgt van Google bovendien de mogelijkheid om er, met behulp van generatieve AI, content voor te ontwikkelen. Het systeem stelt dan de tekst en het beeld voor een reclameboodschap samen, en kan rekening houden met het budget en de doelen van de campagne. Het AI-aanbod van Google in Ads staat bekend als “Performance Max”. Het doel is om advertenties beter te laten presteren. AI is tegenwoordig ook in staat om advertenties aan te passen: als er niet genoeg op geklikt wordt, zal een AI-systeem een aanpassing doorvoeren. Het systeem bekijkt welke aanpassingen het beste werken en creëert zo de ideale reclameboodschap.

Dat werk moest, voor de ontwikkeling van geavanceerde AI-systemen, nog door mensen gedaan worden. AI is echter goedkoper en sneller. Bij Google zelf wordt AI natuurlijk niet aangewezen als reden voor de ontslagen. De kans is groot dat er binnenkort, ook bij andere bedrijven, meer jobs sneuvelen omdat AI de taken kan uitvoeren. Eerder ontsloeg taalapp Duolingo 10% van het werknemersbestand. Daar wordt het educatief materiaal voortaan samengesteld door artificiële intelligentie.

Uitgelicht artikel Google AR Google ontslaat honderden werknemers

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business