Nieuws

Google ontslaat honderden werknemers

Google AR
© Unsplash / Alex Dudar
Google ontslaat honderden werknemers, verspreid over verschillende teams. Dat moet de ontwikkeling van producten efficiënter maken.

Bij Google verliezen honderden mensen, verspreid over verschillende departementen, hun job. De ontslagen vallen zowel in de ontwikkelingsteams van Google als in de teams die rond Googles vele diensten werken. Onder andere het team dat aan Google Assistant werkt wordt getroffen. Ook het Devices and Services-team dat verantwoordelijk is voor Pixel-, Nest- en Fitbit-materiaal ziet werknemers vertrekken.

Afzonderlijke teams

De zoekmachinegigant zelf doet de ontslagen van de hand als een reorganisatiebeweging. Het bedrijf haalt aan dat verschillende teams in 2023 al efficiënter werden. In het kader van die efficiëntieslag moeten de beschikbare middelen naar de belangrijkste producten kunnen gaan. Om die reden verdwijnen de afzonderlijke teams die aan Pixel-, Nest- en Fitbit-toestellen werken. Die afzonderlijke teams waren een overblijfsel van de overnames door Google waarbij teams aan hun hardware verder konden werken.

Die structuur gaat op de schop. Binnen Devices and Services zal er uiteindelijk nog maar één team overblijven en dat is verantwoordelijk voor zowel Pixel-, Nest-, als Fitbit-hardware. Dat houdt ook in dat er nog maar één teamleider nodig is, in plaats van drie verschillende. Dat is een boodschap die Fitbit-oprichters James Park en Eric Friedman begrepen hebben: samen met andere Fitbit-leidinggevenden die met de overname naar Google kwamen, stappen ze op.

AR

Behalve voor Google Assistant en Googles hardware is de reorganisatie ook ingrijpend voor het AR-team van Google. 9to5Google bericht namelijk dat die afdeling bijna helemaal op de schop gaat. De beweging suggereert dat de zoekmachinereus niet langer aan eigen AR-hardware werkt, maar inzet op samenwerkingen met andere fabrikanten zoals Samsung. Samsung zal dan de hardware leveren en Google het besturingssysteem.

Reactie

De vakbond voor Google-werknemers reageert op X op de ontslagen. Het account noemt de ontslagen “onnodig” en klaagt aan dat het bedrijf collega’s ontslaat, terwijl het elk kwartaal miljarden binnenhaalt. Eerder dit jaar vielen ontslagen binnen het team dat verantwoordelijk is voor Waze. Vorig jaar nog ontsloeg moederbedrijf Alphabet in één keer 12.000 werknemers of 6% van het volledige werknemersbestand. Hoeveel werknemers nu precies hun job verliezen is onduidelijk: Google communiceerde alleen dat er in meerdere teams “een aantal” rollen verdwijnen. Aanvankelijk werd geschat dat het om ongeveer 600 jobs gaat. The Verge schrijft echter dat het om ongeveer duizend jobs gaat, maar ook die schatting toont mogelijk niet het volledige plaatje.

Uitgelicht artikel Google Domains Google brengt AI naar hulppagina’s
alphabetarbusinessfitbitgooglegoogle nestgoogle pixelontslagensamsungwearables

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals