Nieuws

Moederbedrijf Google ontslaat 12.000 werknemers

Bard
Het moederbedrijf achter Google, Alphabet, ontslaat zo’n 12.000 werknemers. Dat komt neer op 6% van alle werkkrachten.

De ontslagen vinden niet plaats onder een specifieke tak van Alphabet, maar worden over het hele bedrijf en wereldwijd doorgevoerd. Dat laat CEO Sundar Pichai vrijdagavond in een brief aan het personeel weten. Hierbij sluiten Alphabet en Google aan bij onder andere Meta, Microsoft en Amazon, die de laatste maanden eveneens grote ontslagrondes aankondigden.

De inkomsten lagen al een tijdje lager. Het bedrijf heeft onder anderen te maken met lagere advertentie-inkomsten. Tegelijkertijd werd de afgelopen maanden erg veel geïnvesteerd in een cloud-tak bij Google, waarvoor het succes achter lijkt te blijven. De clouddiensten van Amazon en Microsoft vinden veel breder ingang bij het publiek.

AI wordt belangrijk voor Google

Ook wat betreft AI, zit Google in een lastig parket. Het bedrijf zou een eigen AI-tool willen hebben die met ChatGPT kan concurreren. Op die manier wil het weer meer mensen naar de zoekmachine lokken. Alleen lijken ze bij de zoekmachinegigant onzeker over de richting dat zo’n project moet nemen. CEO Pichai contacteerde inmiddels Sergei Page en Larry Brin, de oprichters van Google. Zij denken op dit moment mee een AI-strategie uit voor Google.

Die AI-strategie is belangrijker dan ooit. Google werkt ernaar toe om zijn kostenbasis te veranderen en zichzelf aan te passen aan een nieuwe economische realiteit. Daarvoor denkt het dat er bij AI “heel wat in het verschiet” ligt.

6% van alle jobs

Zo’n 12.000 Alphabet-werknemers kregen via e-mail te horen dat ze ontslagen werden. In de VS zouden werknemers recht hebben op 16 weken opzegvergoeding en een half jaar vergoeding voor gezondheidszorg. Voor werknemers over de rest van de wereld, wordt de lokale wetgeving aangehouden.

Nadat het nieuws van de ontslagronde bij Alphabet bekend raakte, steeg het aandeel van Alphabet met 1,8 percent. Ter vergelijking: sinds de pandemie boette het aandeel van de Google-moeder zo’n 30 percent in.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business