Nieuws

Facebook-moederbedrijf Meta schrapt 11.000 banen

Meta
© Meta
Mark Zuckerberg heeft aangekondigd 11.000 Meta-personeelsleden te moeten ontslaan. Volgens de topman liggen excessief hoge investeringen ten grondslag aan de ontslagen.

Het moederbedrijf van onder meer Facebook, Instagram en WhatsApp ontslaat daarmee ongeveer 13 procent van zijn werkkrachten. Zuckerberg schrijft in de aankondiging van de ontslaggolf dat de ontslagen worden gedreven door de stagnerende economie. Volgens de topman wist Meta tijdens de coronacrisis te profiteren van gestegen online aankopen, wat Meta’s omzet flink stuwde. Nu de crisis achterwege is gelaten, blijkt die stijging niet aan te houden.

Voor Meta een flinke domper. Mark Zuckerberg stelt als gevolg van de sterke economische groei de investeringen van Meta flink te hebben verhoogd; investeringen die nu niet als verwacht uitpakken. Hierdoor is het bedrijf gedwongen stappen te nemen om efficiënter te werken. Onderdeel van deze aanpak is de ontslaggolf, maar ook een verlenging van de huidige vacaturestop. Meta zal ten minste tot het einde van het eerste kwartaal geen nieuw personeel in dienst nemen.

Zuckerberg deelt in het bericht geen specifieke details over het personeel dat door deze ontslaggolf geraakt wordt. Meta-personeelsleden krijgen een persoonlijke e-mail met daarin de gevolgen van de ontslaggolf op zijn/haar dienstverband. Voor sommige werknemers eindigt hun dienstverband bij de socialmediagigant per direct. Zij verliezen daarom direct toegang tot systemen met gevoelige data. Volgens Zuckerberg blijven hun e-mailadressen vandaag wel actief “om afscheid te kunnen nemen”.

‘Zuckerberg gaat diep door het stof’

De Meta-topman gaat in de aankondiging diep door het stof. Zuckerberg stelt dat zijn aandringen op verdere investeringen tot deze aankondiging heeft geleid en neemt daar verantwoordelijkheid voor. “Ik weet dat het hard is voor iedereen, en het spijt me in het bijzonder voor diegenen die hierdoor geraakt worden”, schrijft de topman. Op welke manier Zuckerberg van plan is verantwoordelijkheid te nemen voor zijn acties, is niet geweten.

Nu de economische omstandigheden verslechteren, heeft Zuckerberg al flinke verliezen geleden. De miljardair verloor sinds het begin van dit jaar 90 miljard dollar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business