Nieuws

18.000 medewerkers vliegen buiten bij Amazon

Amazon Black Friday & Cyber Monday
Voor 18.000 medewerkers zit hun tijd bij Amazon erop. Het bedrijf heeft zijn grootste ontslagronde tot nu toe aangekondigd. De ontslagen volgen op een wervingsstop bij Amazon.

Amazon voert de ontslagen overigens niet per direct door. Het bedrijf wil getroffen medewerkers in de loop van de komende twee weken inlichten. Dat het bedrijf bij monde van directeur Andy Jassy de ontslagronde nu openbaar maakt is het gevolg van berichtgeving van The Wall Street Journal.

18.000 medewerkers weg bij Amazon

De zakenkracht schreef woensdagavond over een vermeende ontslaggolf die 18.000 medewerkers van de techgigant zou treffen. Dit gerucht is nu door Amazon bekrachtigd. Jassy schrijft in een blogbericht dat de ontslaggolf gefocust is op de Stores-, People-, Experience- en Technology-teams. De ontslagen vallen ook in andere teams; daar worden echter geen extra details over vrijgegeven.

Amazon neemt deze beslissing in lastige tijden. Het bedrijf zag zijn omzet tijdens de coronacrisis tot ongekende hoogten stijgen. Toen de crisis onder controle kwam, vlakte ook de omzet van Amazon af. Inmiddels neemt de omzet – gedreven door slopende inflatie en laag consumentenvertrouwen – zelfs af. Amazon voegt zich hiermee bij veel bedrijven in de techsector die hun omzet zien inzakken; Meta besloot om die reden al in november om 11.000 banen te schrappen. Na jaren van investeren moest het bedrijf een pas op de plaats zetten om de verliezen in te perken.

Toch vormt de groep ontslagen medewerkers slechts een klein aandeel in het totaal. Amazon heeft momenteel zo’n 1,5 miljoen medewerkers wereldwijd in dienst. Ook trekt Amazon extern krachten aan die (tijdelijk) ondersteuning leveren bij projecten. Of ook externe krachten hun loopbaan bij de techreus moeten beëindigen, is niet bekend.

Wervingsstop en afgestoten bedrijfsonderdelen

Met de ontslagen betreedt Amazon een nieuwe fase van kostenbesparing. Eerder werd al tot een tijdelijke wervingsstop besloten. Het bedrijf neemt dus tijdelijk geen nieuwe medewerkers aan. Er werd bovendien besloten tot het sluiten van niet-winstgevende winkels en het afstoten van Care, dat zich op gezondheidsdienstverlening richtte. Of de ontslagen nu voldoende ruimte geven voor de techgigant om zonder verdere maatregelen voort te kunnen moet op termijn blijken.

amazonbusiness

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals