Nieuws

Samsung Galaxy S24 krijgt geen Qi2 draadloos laden, dit is waarom

Samsung Galaxy S24-serie
© Samsung
De Samsung Galaxy S24-serie biedt geen ondersteuning voor het Qi2-protocol, dat draadloos laden een stuk vlotter en gemakkelijker moet maken. Dit is waarom.

Iets meer dan een jaar geleden introduceerde het Wireless Power Consortium (WPC) Qi2. Qi2 werkt net als MagSafe met magneten, en vergemakkelijkt het positioneren van je smartphone op de draadloze laders. Bovendien moet Qi2 oplaadsnelheden van boven de 15 watt mogelijk maken. Voorlopig moeten we echter nog even wachten op smartphones die de draadloze oplaadstandaard ondersteunen. Er lijkt vanuit Android-fabrikanten ook maar weinig interesse te zijn. Woensdagavond onthulde Galaxy S24-serie moet het ook zonder Qi2-ondersteuning stellen.

Gehoopt werd dat de Samsung Galaxy S24-serie de eerste vlaggenschipreeks zou zijn met Qi2. Dat is niet het geval, bevestigde de fabrikant tegenover 9to5Google. Op de vraag waarom Samsung ervoor heeft gekozen Qi2 weg te laten uit de S24-serie, meldt het dat “klanten er niet om vragen”. Kortom: de Zuid-Koreanen willen de standaard pas implementeren als klanten er om beginnen te vragen.

Dit is een reactie die we niet meteen van Samsung verwachten. Immers zijn fabrikanten juist aan zet om innovatieve technieken naar consumenten te brengen. Dat consumenten niet naar Qi2 vragen, heeft er ook simpelweg mee te maken dat ze de technologie niet kennen. Van zodra de oplaadstandaard wordt geïmplementeerd, ervaren consumenten vanzelf de voordelen van Qi2. Datzelfde gebeurde met Apples MagSafe-standaard.

Nieuwe Qi2-accessoires

Dat Samsung de standaard niet heeft geïmplementeerd, heeft mogelijk ook technische redenen. Het WPC kwam namelijk pas enkele maanden geleden met een definitief ontwerpdocument. Pas zodra dit ontwerp beschikbaar is, kunnen fabrikanten de standaard op hun smartphones gebruiken. Mogelijk kwam het te laat voor Samsung om de techniek in te zetten op zijn Galaxy S24-serie.

Het is bovendien maar de vraag of Samsung de techniek kan inzetten op de Galaxy S24 Ultra. Daarop zou het gebruik van magneten – vereist voor Qi2 – problemen kunnen veroorzaken met de S Pen. Zo schreef SamMobile eerder deze week.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business