Nieuws

Telegram lanceert verdwijnende spraak- en videoberichten

Telegram
© iStock / Olga Ihnatsyeva
Telegram laat je voortaan ook verdwijnende spraak- en videoberichten versturen. De ontvanger kan zo'n ‘verdwijnend bericht’ slechts eenmalig bekijken.

Telegram biedt momenteel al de mogelijkheid om verdwijnende foto’s te versturen. Eenmaal de ontvanger zo’n eenmalige foto heeft bekeken, verdwijnt deze achter slot en grendel. Met de “January feature drop” wordt deze privacyfunctie ook beschikbaar voor spraak- en videoberichten.

Bij het versturen van een spraakbericht of video hoef je enkel op het “eenmalig bekijken”-icoontje te klikken. Zowel de ontvanger als afzender zien dat icoontje ook bij het bericht staan. Eenmaal het bericht is gelezen en gesloten door de ontvanger, kan deze niet opnieuw worden geopend. Zodoende is het een ideale functie voor het versturen van gevoelige foto’s, spraakberichten en video’s.

Let wel: als afzender kun je de verstuurde berichten zelf ook niet meer inzien. Weet je niet meer wat je hebt verstuurd, dan is de enige oplossing het bericht definitief te verwijderen.

Opname pauzeren

Telegram biedt gebruikers voortaan ook de mogelijkheid om hun spraak- of video-opname te pauzeren. Handig als je bijvoorbeeld even niet meer weet wat je wilt zeggen, of als je nog iets aan de video wilt toevoegen. Om de opname te pauzeren, hoef je enkel op de aanwezige pauzeknop te duwen. Wil je de opname weer starten, klik dan op dezelfde knop.

Uitgelicht artikel WhatsApp WhatsApp introduceert eenmalige spraakberichten

Leesbevestiging in Telegram

Wil je graag zien wanneer iemand je bericht heeft gelezen? Na de uitrol van de January feature drop is dat ook mogelijk in Telegram. Dit werkt alleen in één-op-één-gesprekken. Wat de werking betreft, zijn de leesbewijzen identiek aan die in WhatsApp. Je kunt dus zien of en hoe laat de ontvanger je bericht heeft gelezen. Het is ook mogelijk je privacy te beschermen door de bevestiging uit te schakelen. De afzender ziet dan niet dat je haar of zijn bericht hebt gelezen.

Voor reguliere gebruikers betekent dit dat zij ook geen leesbewijzen te zien krijgen wanneer zij een bericht sturen. Telegram maakt echter een uitzondering voor Premium-gebruikers. Zij blijven, als ze geabonneerd blijven, wel gewoon leesbewijzen zien als zij dat zelf hebben uitgeschakeld.

Wie kan je een bericht sturen?

Een laatste privacymaatregel die Telegram ditmaal doorvoert is de mogelijkheid om te bepalen wie een gesprek met je mag starten. Normaliter mag iedereen je een bericht sturen. Betaalde gebruikers kunnen na de update ook kiezen uit “Mijn contacten” en “Premium-gebruikers”.

Telegram heeft de uitrol van de functies reeds opgestart. Het duurt mogelijk nog enkele dagen voor alle gebruikers ze zien verschijnen. Als de update beschikbaar is, ontvang je daarvan een bericht met uitleg over de nieuwe functies.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business