Nieuws

Camerakwaliteit in Android-apps kan binnenkort verbeterd worden

Samsung Galaxy S25 Ultra
© Unsplash / Zana Latif
Sommige Android-telefoons hebben écht knappe camera's, alleen zie je daar niet veel van als je in-app een foto trekt.

Android-telefoons zijn er, veel meer dan iPhones, in verschillende groottes, smaken en prijsklassen. Een groot onderdeel van dat prijskaartje komt toe aan de camera’s, die de laatste jaren flink verbeterden. Een groot probleem is echter dat de kwaliteit van foto’s er niet altijd mee op vooruit ging. Gebruik je de voorgeïnstalleerde camera-app op je toestel? Dan is er geen probleem. Trek je foto’s via apps als Snapchat, WhatsApp of Messenger? Dan is de kwaliteit minder dan je zou verwachten.

Het is een probleem dat iPhone-gebruikers niet hebben: daar hebben app-ontwikkelaars namelijk maar rekening te houden met een beperkt aantal cameraopstellingen. Bij Android ligt dat anders: daar is het veel moeilijker om steeds voor goede beelden te zorgen, zeker aangezien er een veelheid een cameraconfiguraties bestaat. Google en Samsung proberen dit probleem al een tijdje op te lossen, en zoeken samen met app-ontwikkelaars naar geschikte oplossingen.

Ultra HDR

Om de camerakwaliteit in apps te verbeteren, voert Google enkele werken uit in de CameraX API. Die API kunnen gebruikers aanwenden om de camera in hun apps te gebruiken. Naar verluidt komt er binnenkort ondersteuning voor Ultra HDR naar die API. Zo kunnen ook foto’s uit apps zoals Snapchat opgeslagen worden in het JPEG_R-formaat. Zo’n bestand bevat extra informatie die je beelden mooier maken, ongeacht of je de beelden nu in HDR of SDR bekijkt.

Naast Ultra HDR krijgt de CameraX API ook toegang tot andere beeldverwerkingsalgoritmes. Die zouden ervoor moeten zorgen dat je ook in apps als Instagram, TikTok en WhatsApp knappe foto’s kan trekken. Dat gaat wel op één voorwaarde: Google integreert de mogelijkheden in de API, maar daarmee zitten ze niet meteen in de apps. Het is aan ontwikkelaars om ervoor te zorgen dat hun applicaties beter overweg kunnen met foto’s. In sommige gevallen duurt het enkele jaren voor nieuwe functies opgepikt worden door apps.

Voor deze update zou het sneller kunnen gaan, aangezien apps als TikTok en Snapchat baat hebben bij betere camerakwaliteit. Als gebruiker kan je helaas niets doen om de camerakwaliteit in apps te verbeteren, behalve wachten tot de apps bijgewerkt worden om betere beelden te ondersteunen.

Androidappscameragooglesamsungsnapchattiktok

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals