Nieuws

FTC onderzoekt miljardeninvesteringen in AI-startups

Federal Trade Commission
© iStock / I.D
De Federal Trade Commission onderzoekt de miljardeninvesteringen in AI-startups om de sector beter te begrijpen.

Technologiebedrijven Google, Amazon en Microsoft hebben één ding gemeen: de afgelopen jaren investeerden ze fors in diverse AI-startups. Microsoft investeerde 10 miljard dollar in OpenAI, terwijl Google en Amazon de kas van Anthropic AI met respectievelijk 4 en 2 miljard dollar spijsden. De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) opent nu een onderzoek naar die investeringen.

Beter begrip van de sector

Met het onderzoek wil de FTC niet per se illegale praktijken blootleggen. Het orgaan wil vooral kennis opdoen over de relaties tussen de technologiereuzen en de AI-bedrijven. Zo moet duidelijk worden wat de impact van de investeringen precies is en op welke manier AI daardoor beïnvloed wordt. Op basis van die kennis zou de FTC de sector op een doordachte manier kunnen beregelen.

Met andere woorden: Microsoft, Amazon en Google hebben niets te vrezen in het onderzoek. Hetzelfde geldt voor tal van andere technologiebedrijven die in AI-startups investeerden. Het onderzoek moet vooral uitwijzen of en hoe de dominante technologiebedrijven de innovaties kunnen sturen. Daarnaast bewaakt de FTC de marktomstandigheden: de ontwikkeling van AI mag eerlijke concurrentie niet ondermijnen. Ook daar zal het overheidsorgaan in het onderzoek naar kijken.

De FTC verstuurde een bevelschrift naar bedrijven die in AI-startups investeerden. Binnen de 45 dagen moeten de bedrijven antwoorden met belangrijke gegevens omtrent hun AI-investeringen. Op die manier wil de organisatie een beter begrip krijgen van hoe de markt precies functioneert.

Bedrijven reageren positief

Het is goed mogelijk dat dit onderzoek de basis vormt voor toekomstige regelgeving. Het is echter onwaarschijnlijk dat er onmiddellijke gevolgen aan het onderzoek vasthangen. Microsoft liet al weten de onderzoekers met open armen te ontvangen, en zegt dat het partnership met OpenAI concurrentie promoot en innovatie versnelt. Ook het moederbedrijf van Google, Alphabet, reageerde positief. Het bedrijf hoopt vooral dat het onderzoek “bedrijven die niet de openheid van Google Cloud bieden” belicht. Amazon, Anthropic en OpenAI reageerden nog niet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business