Nieuws

Apple gebruikt nog tot in 2027 modems van Qualcomm

Apple iPhone 15
© Unsplash / Thai Nguyen
De ontwikkeling van Apples eigen 5G-modem lijkt maar niet te vlotten. De deal tussen Qualcomm en Apple werd met twee jaar verlengd.

Apple wil graag onafhankelijk worden van andere chipmakers. Voor Macs en meeste iPads ontwerpt het bedrijf de chips ondertussen zelf, waarna TSMC ze in elkaar mag zetten. Voor iPhones maakt het bedrijf uit Cupertino het grootste deel van het ontwerp, maar een cruciaal onderdeel van de puzzel ontbreekt nog: de 5G-chip.

iPhone 18

Voor die 5G-chip klopt het bedrijf momenteel nog aan bij Qualcomm. Er loopt al enkele jaren een project om die chip zelf te ontwikkelen, maar het blijkt moeilijk om dat te doen. De chip werd ondertussen al meermaals uitgesteld. Laatst werd geschat dat de 5G-chip van Apple uiteindelijk pas in 2025 klaar zou zijn, waardoor die pas in 2026 op iPhones zou zitten. Kortom: net op tijd voor de iPhone 18.

Het lijkt er echter op dat de iPhone 18 toch geen 5G-modem van Apple zal krijgen. Qualcomm maakte namelijk zijn financiële resultaten voor 2024 bekend. Het bedrijf kon 6,6 miljard dollar aan inkomsten voorleggen uit mobiele chips alleen al. Die inkomsten komen voor een groot deel van toestellen die Qualcomm-chips, zoals de Snapdragon 8 Gen 3, gebruiken. Qualcomm had ook goed nieuws voor de toekomst: de deal die het al sinds 2019 met Apple heeft, wordt namelijk verlengd.

1 miljard dollar

De deal wordt verlengd voor nog eens twee jaar, waardoor hij tot in 2027 loopt. Daardoor lijkt het waarschijnlijk dat de Apple-modem pas voor de iPhone 19 of 20 zal zijn. De iPhone-fabrikant heeft voldoende reden om ook tot dan te blijven inzetten op de ontwikkeling ervan. In 2019 kocht Apple de modembusiness van Intel namelijk over. Aan die overname, waarmee Apple in één klap 17.000 patenten en 2.200 werknemers vergaarde, hing een prijskaartje van 1 miljard dollar.

Uitgelicht artikel TSMC Apple krijgt in 2025 eerste 2nm-chips van TSMC

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business