Nieuws

Microsoft Edge verslaat Chrome op Android met extensies

Microsoft Edge
© Microsoft
Microsoft is naar verluidt van plan extensies toe te voegen aan zijn Edge-browser voor Android. Edge loopt daarmee voor op Chrome, die het voorlopig zonder extensies moet stellen.

Mozilla’s Firefox is momenteel de enige Android-browser die extensies ondersteunt. Na een periode van stilte bracht Firefox in september de eerste nieuwe mobiele extensies uit voor de mobiele browser. Ook beloofde het een “open ecosysteem van extensies” mogelijk te maken. Microsoft Edge lijkt hen nu in de voetsporen te volgen, schrijft tipster Leopeva64 op X. “Het wordt mogelijk om extensies te installeren in Edge voor Android”, klinkt het.

Voorlopig gaat het om een test door het ontwikkelteam van Edge. Gebruikers van de bètaversie op Android kunnen wel al een zogeheten ‘flag’ inschakelen (#edge-extensions-android) om de interface van de extensiefunctie te activeren. Op deze pagina zien we drie aanbevolen extensies: Dark Reader, uBlock Origin en Global Speed. Vermoedelijk zijn dat de eerste extensies die beschikbaar zullen zijn voor de Edge-webbrowser. Welke extensies beschikbaar zullen zijn eens de browser de functie onthult, is nog niet bekend.

Functioneel lijken de extensies in Microsoft Edge voor Android identiek aan de webversie. Wanneer gebruikers zulke extensies hebben geïnstalleerd, kunnen zij de toestemmingen beheren, en de apps verwijderen of uitschakelen. Welke andere instellingen deze Microsoft Edge-extensies bieden, zoals bijvoorbeeld filterlijsten voor adblockers, zal in de loop der tijd moeten blijken.

Geen ondersteuning in Chromium

Voor Microsoft zal het toevoegen van ondersteuning alvast een flinke klus zijn geweest. Chromium, waarop Edge is gebaseerd, biedt namelijk geen ondersteuning voor mobiele extensies. Dit betekent dat de softwaregigant de extensiefunctie op eigen houtje heeft moeten ontwikkelen.

Dit hield andere browserontwikkelaars eerder al tegen om extensies toe te voegen aan hun Chrome-gebaseerde browser. Dat geldt bijvoorbeeld voor Vivaldi. Ontwikkelaars van die browser kapten hun onderzoekstraject voor extensies af nadat bleek hoe arbeidsintensief dat traject zou blijken. Of er in de toekomst wel ondersteuning voor extensies wordt toegevoegd aan Chromium, is onduidelijk.

Extensies voor Microsoft Edge

Met extensies zal Microsoft mogelijk gebruikers weg kunnen trekken bij Chrome. Gebruikers die wel extensies willen, maar bij de overstap naar Firefox tegen obstakels aanlopen. Websites zijn veelal op Chrome ontwikkeld en worden daar ook voor geoptimaliseerd. Dit betekent dat Firefox-gebruikers soms tegen ongewenste problemen aanlopen.

Uitgelicht artikel firefox review checker Firefox schuift tabletversie voor Android op de lange baan

Wanneer Edge voor Android officieel toegang krijgt tot extensies, is nog onduidelijk. Gezien de optie reeds beschikbaar is als flag en de interface behoorlijk volwassen oogt, hoeft dat zeker niet lang te duren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business