Nieuws

iOS 17 wordt trager opgepikt dan voorgaande iOS-versies

iOS 17 Stand by
© Apple
Updates van Apple lijken steeds trager opgepikt te worden door het publiek. Apple is ontevreden, al zijn de cijfers voor iOS 17 niet slecht.

Software-updates: de één installeert ze liefst zo snel mogelijk, terwijl de ander liever wat langer wacht tot alle plooien gladgestreken zijn. Bij Microsoft Windows zien we dat zeer sterk: nog geen 24% van alle gebruikers gebruikt Windows 11. Bij Apple verloopt de adoptie van nieuwe softwareversies doorgaans sneller, al lijkt het voor iOS 17 toch iets of wat vast te lopen.

Doorgaans zijn Apple-gebruikers redelijk snel met het installeren van nieuwe updates. De iPhone-fabrikant deelde voor het eerst statistieken over het de nieuwste versie van het smartphonebesturingssysteem. Daaruit blijkt dat 76% van alle iPhones op (een versie van) iOS 17 draait. Amper 20% zou nog op iOS 16 zitten, dat op 18 september 2023 werd opgevolgd door iOS 17. Het resterend aantal van de gebruikers, ongeveer 4%, gebruikt nog een ouder besturingssysteem.

Hier gaat het wel om nieuwe toestellen, die in de afgelopen vier jaar werden afgeleverd. Neemt Apple alle toestellen in rekening, dan draait een tweederdemeerderheid de meest recente iOS-versie. iOS 16 is nog goed voor 23% van de gebruikers. De resterende 11% draait een ouder OS. Wellicht kan een groot deel van die toestellen de nieuwste iOS-versie niet draaien.

Apple ontevreden

Dat zijn knappe cijfers, zeker als je ze naast die van Microsoft legt. Toch zijn ze in Cupertino niet helemaal tevreden met de adoptie van iOS 17. Deze keer gaat het namelijk heel wat trager dan vorige jaren. iOS 16 werd, in dezelfde tijdsspanne, op maar liefst 81% van de iPhones gezet. Met andere woorden: de adoptie van nieuwe software loopt vertraging op.

Een reden voor die daling wordt niet meteen genoemd. Een mogelijkheid is dat gebruikers de boot liever afhouden: Apples laatste iOS-upgrade zorgde namelijk voor nogal wat problemen. Onder andere de identificatieapp itsme liet het bij veel gebruikers plots afweten. Daarnaast meldden verschillende gebruikers problemen met het toetsenbord: een tijdlang probeerde dat ongevraagd apps te sluiten.

Nieuwe functies

Met de laatste update, naar iOS 17.3, kwam een antidiefstalfunctie naar iPhones. Dat lijkt gebruikers echter niet te overtuigen om snel bij te werken. Wellicht speelt daar ook een angst voor bugs: in sommige gevallen zorgde de bètaversie van iOS 17.3 ervoor dat sommige toestellen niet meer opstartten.

Voor de volgende iOS-upgrade, naar 17.4, staat opnieuw wat groots op de planning. Apple zal vanaf dan namelijk ‘sideloading’ toelaten. Gebruikers krijgen daarbij de mogelijkheid om ook apps van buiten de App Store, uit andere appwinkels, te installeren. Of die grote verandering ervoor kan zorgen dat iOS 17 populairder wordt, zal dan moeten blijken. iOS 17.4 verschijnt naar alle verwachting al in maart.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business