Nieuws

Google lanceert Bard met Gemini Pro in België

Bard met Gemini Pro
© Google
Googles chatbot Bard krijgt nu wereldwijd een upgrade naar de Gemini Pro-LLM. Eerder kreeg enkel de Amerikaanse Bard een upgrade naar het meer geavanceerde taalmodel.

Enkele maanden na de introductie van Bard kwam Google in december met zijn Gemini-taalmodel. Met dit multimodale taalmodel wil Google de strijd aangaan met OpenAI’s GPT-4 (Turbo), de belangrijkste concurrenten van Googles LLM’s. Gemini is direct een stuk krachtiger dan PaLM 2, het taalmodel dat Gemini opvolgt. In vergelijkende testen uitgevoerd door Google zou het model in 30 van de 32 tests de leiding nemen. Amerikaanse gebruikers van Bard kregen begin december direct toegang tot Gemini. Nu rolt Google de Gemini-update ook uit voor Europese gebruikers.

België en Nederland vallen ook onder de ondersteunde landen, evenals 228 andere landen. Google meldt verder dat Gemini Pro intussen meer dan 40 talen ondersteunt, waaronder het Nederlands en Frans. Naast de taalupgrade krijgt Bard ook toegang tot de zogeheten double-check-functie. Met die functie kunnen gebruikers de antwoorden van Bard laten vergelijken met data die de chatbot via Google kan vinden. De functie kan worden geactiveerd via de Google-knop.

Afbeeldingen genereren met Imagen

Bard integreert voortaan bovendien de mogelijkheid om afbeeldingen te genereren. Dit loopt via de Imagen-2-LLM, een verbeterde versie van het in 2022 onthulde Imagen-taalmodel. “Voer gewoon een beschrijving in – zoals ‘maak een afbeelding van een hond die op een surfplank staat’ – en Bard genereert aangepaste, uitgebreide afbeeldingen om je idee tot leven te brengen”, aldus Google. De afbeeldinggenerator is voorlopig enkel in het Engels beschikbaar.

Google benadrukt dat het werk van Bard “gemakkelijk te onderscheiden” moet zijn van menselijke kunstwerken. Om die reden werkt de zoekgigant met een zogeheten SynthID-watermerk. Dat is een onzichtbaar watermerk dat digitaal uitgelezen kan worden. Apps en sites die SynthID ondersteunen, kunnen daarmee bepalen of een afbeelding door AI werd gegenereerd.

Toekomst voor Gemini en Bard

Momenteel heet Googles chatbot nog ‘Bard’. Geruchten doen de ronde dat Google de naam echter wil vervangen door Gemini. Zowel de LLM’s als de chatbot zelf zouden dan dezelfde naam dragen – zelfs de naam ‘Google Assistant’ moet mogelijk wijken voor de nieuwe naam van de AI-chatbot. Het bedrijf wil Gemini namelijk verregaand integreren in Assistant en daar zou een nieuwe naam bij horen.

Wat eveneens in aantocht is, is de komst van Gemini Ultra. Dat is een nog iets sterkere versie van de Gemini-LLM en moet beschikbaar worden in een betaalde versie van de Bard-chatbot. Bard met Gemini Pro is wel gratis beschikbaar, net als de voorgaande versie van Bard met PaLM 2.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business