Nieuws

Zeg niet meer Bard, maar Gemini: naam Googles AI-systeem verandert

Gemini
© Google
Het lijkt erop dat Google de naam 'Bard' laat vallen, ten voordele van Gemini. Zo moet het AI-systeem overal dezelfde naam krijgen.

Met de hoeveelheid AI-producten die de laatste tijd worden uitgebracht, is het moeilijk om bij te blijven. Om het makkelijker te maken kiezen bedrijven ervoor hun AI-tools onder één merknaam aan te bieden. Die optie koos Microsoft voor zijn chatbot, die eerst Bing heette maar nu als Copilot door het leven gaat. Bij Google ligt de situatie rond Bard, Gemini en Assistant iets moeilijker.

Bard en Gemini

De eerste AI-tool die Google lanceerde, heette Bard. Hoewel het een tijdje duurde vooraleer het chatsysteem ook in Europa beschikbaar was, maakten meeste mensen op die manier kennis met AI bij Google. Aan het eind van 2023 lanceerde Google nog een AI-product: Gemini. In feite gaat het om drie taalmodellen van uiteenlopende grootte die gebruikt worden om de AI-tools van Google aan te drijven.

Vergelijk het met ChatGPT: de gratis versie van die chatbot wordt aangedreven door het GPT-3-taalmodel. Voor chatbot Bard is het taalmodel momenteel Gemini Pro. Op een later moment zullen gebruikers ook een abonnement kunnen afsluiten om Gemini Ultra, een grotere versie van het taalmodel, te kunnen gebruiken. Uit de communicatie van Google blijkt het onderscheid tussen chatbot en taalmodel niet zo sterk als in de communicatie van OpenAI. De vraag werd dan ook vaak gesteld hoe het verder moest met Bard en Gemini. Kunnen die twee merken wel naast elkaar bestaan?

Google lijkt die vraag zelf negatief te beantwoorden: op X toont Bedros Pamboukian een reeks screenshots waarin het lijkt alsof de naam ‘Bard’ verdwijnt. De gebruiker toont een aantal regels code waarin Google verwijst naar “gesprekken die enkel in Gemini beschikbaar” zijn. Langs de voorzijde kan de X-gebruiker ook een aantal schermen laten zien die het niet meer over Bard hebben, maar over Gemini.

Google Assistant

Dat betekent dat er ook voor Google Assistant verandering op til staat. De spraakassistent krijgt namelijk extra AI-functies en krijgt daarom ook een nieuwe naam. Aanvankelijk werd gedacht dat die naam ‘Google Assistant with Bard’ zou worden. Later werd dat bijgesteld. De naam Google Assistant zou volledig verdwijnen en enkel Bard zou nog overblijven.

Nu zou ook de naam ‘Bard’ verdwijnen, waardoor de spraakassistent op je smartphone Gemini zal gaan heten. Het is duidelijk dat de AI-strategie van Google stilaan vorm begint te krijgen. Het bedrijf zet vol in op Gemini. Uiteindelijk moeten gebruikers een eengemaakte ervaring krijgen, of ze de AI-tool nu op hun pc, via de spraakassistent of via de Google-app gebruiken. Dat al die producten één duidelijke naam krijgen, helpt alleen maar die ervaring te verbeteren. Dat Gemini beter klinkt dan ‘Google Assistent met Bard’, dat beamen we overigens graag.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business