Nieuws

Googles Gemini Ultra-taalmodel krijgt lancering naast Bard Advanced

Google Discover
© Unsplash / Brett Jordan
De Google-app wordt binnenkort uitgebreid met AI. Het lijkt erop dat gebruikers kunnen betalen voor geavanceerde functies met Gemini Ultra.

Ook in 2024 zet de AI-hype zich voort. Ook Google sprong mee op de kar en maakte een aantal AI-producten wereldkundig. Zo biedt het zoekmachinebedrijf een AI-chatbot, Bard, en een reeks taalmodellen met uiteenlopende capaciteiten.

Momenteel wordt Bard aangedreven door Gemini Pro, het middelste van de drie modellen. Gemini Nano is een kleiner model waarmee het rekenwerk lokaal kan gebeuren. De derde telg uit de Gemini-familie is Gemini Ultra: een uit de kluiten gewassen multimodaal taalmodel dat de meest geavanceerde taken op zich kan nemen. Ook dat taalmodel komt uiteindelijk naar de Bard-chatbot van Google, al zal niet iedereen er gebruik van kunnen maken.

Abonnement op Bard

Google zou namelijk geld gaan vragen om het meest geavanceerde taalmodel te gebruiken. De aanpak lijkt niet erg te verschillen van die van OpenAI: daar is het mogelijk om toegang te krijgen tot geavanceerde modellen door een abonnement af te sluiten. Google zelf bevestigt of ontkent niets, maar de broncode van de Google-app suggereert wel dat er een soort abonnementsformule aan zit te komen. AssembleDebug deelt op X wat tekst die in de broncode van die app zit: “deze conversatie werd gecreëerd met Bard Advanced. Abonneer je op Bard Advanced op het web om dit gesprek verder te zetten”, valt er te lezen.

De tekst doet vermoeden dat Google zijn gebruikers wil laten zien hoe Bard Advanced precies werkt, om ze daarna aan te sporen om een abonnement te nemen. Dat je enkel kan afrekenen via het internet en niet rechtstreeks via de Google-app is wel een eigenaardigheid. Wellicht wil Google geen inkomsten afstaan aan de Play Store of App Store, die een deel van de app-inkomsten vorderen.

Functies vergrendeld

Dat is trouwens niet het enige dat in de broncode te lezen valt. Ook blijkt dat enkele functies achter slot en grendel zullen zitten voor wie niet betaalt. Om welke functies het gaat valt niet zomaar uit de code af te leiden. De kans is groot dat het hierbij om multimodale taken gaat, waarbij het AI-systeem afbeeldingen moet kunnen verwerken.

Over de lancering van Gemini Ultra of Bard Advanced, dat erdoor aangedreven wordt, zegt Google niets. Hetzelfde geldt voor de lancering van de normale Bard-chatbot op Android-telefoons. Het is de bedoeling dat de AI-assistent Google Assistant volledig vervangt. Wanneer dat gebeurt is nog niet geweten, al staan de interface en heel wat andere zaken daarvoor al klaar in de Google-app.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business