Nieuws

Ford start ontwikkeling betaalbare EV met ex-Tesla-topman

Ford logo
© Unsplash/Robin Mathlener
Ex-Tesla-topman Alan Clarke neemt de leiding in de ontwikkeling van een betaalbare elektrische Ford. Ook AMP-oprichter Anil Paryani maakt deel uit van het “skunkworks”-team.

Tesla zet de autobranche de laatste jaren flink op scherp. Het Amerikaanse merk verlaagt keer op keer de prijzen van zijn populaire EV’s. De cataloguswaarde van de Tesla Model Y is in januari bijvoorbeeld met 4.000 euro gedaald naar 43.970 euro. Vlak daarvoor verlaagde de automaker al de prijzen van de Model Y-stockwagens. Ford gaf vorig jaar te kennen Tesla niet te kunnen volgen in zijn prijzenoorlog – dat was dan ook meteen de reden voor zijn tegenvallende EV-verkopen.

Ford zegt dat probleem te willen tackelen met de creatie van zijn “skunkworks”-team. Dat team legt zich toe op het ontwikkelen van een “betaalbaar EV-platform”. Ook is het bekend dat het team werkt aan een derde generatie elektrische Ford. Wat die elektrische auto te bieden zal hebben, laat de Amerikaanse automaker vooralsnog in het midden.

Kleinere EV-producten

Jim Farley hintte tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers al wel op een gewijzigde EV-strategie, waarbij het “kleinere EV-producten” ontwikkelt. Het is goed mogelijk dat de betaalbare EV waar het skunkworks-team aan werkt een kleinere elektrische auto is. Kleinere EV’s zijn nu eenmaal een stuk goedkoper om te ontwikkelen en te fabriceren. In eerste instantie heeft het skunkworks-team zich op een nieuw EV-platform toegelegd. Die ontwikkeling begon twee jaar geleden vanuit een startup – losstaand van het Ford-moederbedrijf.

Uitgelicht artikel Ford - Nieuwe EV's Ford lanceert tegen 2024 zeven nieuwe EV’s

Dat platform kan gebruikt worden voor “diverse voertuigen”, meldt Ford-CEO Farley. Volgens Farley bestaat het skunkworks-team uit de “beste EV-engineers ter wereld”. TechCrunch schrijft dat ex-Tesla-topman Alan Clarke de leiding neemt over het team. Ook Anil Paryani neemt deel aan het team en is eveneens afkomstig van Tesla, en heeft zo’n vijf jaar met Clarke samengewerkt bij Musks automaker. Paryani is oprichter van AMP (Auto Motive Power), dat in november door Ford werd overgenomen.

Focus op kostenefficiëntie

Farley benadrukt verder dat alle EV-teams gefocust zijn op kostenefficiëntie: “Al onze EV-teams zijn meedogenloos gefocust op kosten en efficiëntie in onze EV-producten, omdat de ultieme concurrentie de betaalbare Tesla en de Chinese OEM’s zullen zijn.”

Die kostenefficiëntie wordt mede gedreven door uitgestelde investeringen. In oktober kondigde Ford aan €12 miljard aan investeringen voor EV’s op de lange baan te schuiven. De automaker zegt wel te blijven investeren in nieuwe EV-producten, maar niet zo fors als eerder gedacht. Dat heeft mede te maken met forse verliezen van Fords EV-activiteiten.

In het derde van 2023 kwartaal rapporteerde Fords Model e-tak een verlies van 1,3 miljard dollar. Of het skunkworks-team het tij kan keren met een betaalbare elektrische auto, zal mettertijd moeten blijken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business