Nieuws

iOS 17.4 sloopt webapps in Europa, oorzaak onduidelijk

iOS 17
© Unsplash
Europese gebruikers zouden vanaf iOS 17.4 geen webapps meer kunnen gebruiken. Apple zou de PWA-functie bewust hebben uitgeschakeld in de nieuwste iOS-versie.

De introductie van iOS 17.4 was voor Apple een stap van historische betekenis. De fabrikant gaat, uitsluitend voor gebruikers in de Europese Unie, de installatie van externe appwinkels toestaan. Je mag straks dus apps op je iPhone installeren die niet vanuit de App Store komen. Het is een maatregel die Apple met tegenzin introduceerde; het bedrijf waarschuwt voor de gevolgen voor de privacy en veiligheid van gebruikers. De wijziging lijkt eveneens het einde te betekenen voor Progressive Web Apps (PWA’s). Dat meldt iOS-ontwikkelaar Maximiliano Firtman.

Firtman schrijft op X dat de webapps zijn uitgeschakeld in Europese iOS 17.4-bètaversies. “Op dit punt is het een functie die bewust is uitgeschakeld en dat willen ze zo houden voor de stabiele versie die over een paar weken naar alle gebruikers gaat.” Dat er sprake is van opzet blijkt volgens Firtman uit de stilte bij Apple. Het bedrijf heeft nog niet gereageerd op de wijziging. Het lijkt zodoende niet te gaan om een bug – die zou na drie bètaversies ook al zijn opgelost.

Geen echte PWA’s

Gebruikers die reeds webapps op hun startscherm hadden toegevoegd, zien de icoontjes daarvoor nog wel staan. Bij het aanklikken valt echter meteen op dat iOS simpelweg de Safari-browser opent met de desbetreffende webpagina. Ze verliezen dus hun PWA-functionaliteit: webapps worden altijd in volledig scherm geladen, zonder dat het webadres zichtbaar is. Ook kunnen Progressive Web Apps op iOS momenteel data opslaan voor een langere periode. Hierdoor hoef je bijvoorbeeld niet steeds opnieuw bij een dienst op te loggen – of blijft gamedata lokaal opgeslagen.

Met de stap naar iOS 17.4 gaat die data ook verloren. Dat Apple deze stap neemt hangt samen met eerdere uitspraken van de elektronicafabrikant. Het zag de PWA’s altijd als een tegenhanger van het aanbieden van sideloading. Nu Europese gebruikers wel apps kunnen sideloaden via appwinkels van externe partijen, lijkt het webapps overbodig te vinden.

Uitrol iOS 17.4 in maart

Hoewel Apple de maatregel niet heeft aangekondigd, is de kans groot dat er niets verandert. Of de maatregel ook meekomt met de stabiele versie, zal voor 6 maart moeten blijken. Dan moet Apple de wijzigingen hebben doorgevoerd in de stabiele iOS-versie voor de Digital Markets Act.

Dat wil overigens niet zeggen dat er meteen externe appwinkels beschikbaar zijn. Fortnite-ontwikkelaar Epic Games liet weten “later dit jaar” een appwinkel uit te willen brengen. Onzeker is of die uitspraak ook uitkomt. De ontwikkelaar blijft zich verzetten tegen de wijze waarop Apple de DMA implementeert.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business