Nieuws

Apple: webapps verdwijnen definitief in Europa

Apple iPhone 15
© Apple
Apple neemt met de komst van iOS 17.4 officieel afscheid van webapps in Europa. Volgens Apple gooien de maatregelen die het moest treffen voor de DMA roet in het eten.

Ondersteuning voor webapps was al geschrapt in recente bètaversies van iOS 17.4 voor iPhones. Ingestelde webapps werden daarna simpelweg in Safari geopend. Het was onduidelijk of dit een bug was of dat Apple de Progressive Web Apps (PWA’s) bewust had uitgeschakeld. 9to5Mac meldt nu dat het laatste inderdaad het geval is. Apple bevestigt op zijn ontwikkelaarssite dat iOS-versies in Europa voortaan geen PWA’s meer ondersteunen.

Digital Markets Act

Als reden voor deze beslissing wijst Apple naar de Europese Digital Markets Act (DMA). Deze wetgeving vereist onder meer dat Apple externe appwinkels toestaat. Ook mag de fabrikant andere browserontwikkelaars – zoals Chrome, Edge en Firefox – niet verplichten om de WebKit-browserengine te gebruiken. Volgens Apple is die laatste wijziging problematisch, omdat PWA’s voor iOS op de WebKit-engine zijn gebouwd.

Uitgelicht artikel Apple Apple staat sideloaden op iPhones toe vanaf iOS 17.4

Om webapps op iOS te laten voldoen aan de DMA, zou er “een geheel nieuwe integratiearchitectuur” moeten worden ontwikkeld. Apple ziet dat blijkbaar niet zitten, en dus verdwijnen webapps simpelweg in Europa. Veiligheid en privacy spelen hier ook een rol. Webapps zijn ingebakken in WebKit en afgestemd op het beveiligings- en privacymodel voor native apps op iOS. Apple zou diezelfde garanties niet kunnen bieden voor andere browsers.

Snelkoppelingen op je startscherm

Webapps die al zijn ingesteld op iPhones worden na de uitrol van iOS 17.4 vervangen door losse snelkoppelingen naar websites. Deze snelkoppelingen worden niet meer in volledig scherm geladen. Data die je ooit opsloeg in de PWA gaat verloren. En omdat het nu om snelkoppelingen gaat, ontvang je ook geen notificaties meer van de gekoppelde dienst.

Apple verwacht dat de impact op gebruikers relatief beperkt zal zijn. De meeste gebruikers hadden namelijk geen PWA’s geactiveerd. Dit zou ook een rol hebben gespeeld in de beslissing om de webapps niet langer te ondersteunen in de EU. De elektronicagigant blijft de webapps wel ondersteunen in andere delen van de wereld.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business