Nieuws

VS blokkeert import Volkswagens om Chinees onderdeel

Volkswagen logo
© Unsplash/Julian Hochgesang
Duizenden auto's van Audi, Bentley en Porsche staan vast in Amerikaanse havens. Volkswagen mag de auto's niet in de VS importeren door een verboden Chinees onderdeel.

De VS heeft het importverbod uitgevaardigd na een melding van Volkswagen, het moederbedrijf van Audi, Bentley en Porsche, waarin het gebruik van het verboden onderdeel ter sprake komt. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times is dit “verboden onderdeel” afkomstig uit het westen van China en is er sprake van dwangarbeid.

Het gaat daarbij om dwangarbeid onder de in China onderdrukte Oeigoeren. Volkswagen zou niet op de hoogte zijn geweest dat het bewuste onderdeel in West-China werd gefabriceerd. Het onderdeel, meldt FT, werd geleverd door een indirecte leverancier. Deze meldde echter niet dat het onderdeel met behulp van dwangarbeid werd gefabriceerd. Nadat Volkswagen alsnog op de hoogte werd gebracht, heeft de Duitse automaker de VS ingelicht en is de import geblokkeerd.

Hierdoor staan inmiddels duizenden Audi’s, enkele honderden Bentleys en ongeveer 1.000 Porsches te wachten op vervangonderdelen. In een brief aan klanten licht Volkswagen toe dat “het onderdeel een klein onderdeel is van een grotere besturingseenheid”, en dat het dit onderdeel “zal gaan vervangen”. Hoelang dat proces exact in beslag neemt, is onduidelijk. Bronnen van de FT melden dat Volkswagen reeds is gestart met deze reparaties. Het zou nog tot maart duren voordat de backlog is weggewerkt.

Uitgelicht artikel Volkswagen ID. 2all concept car Volkswagen ID.1 verschijnt voor 2027, voor nog geen €20.000

Toekomst VW in Xinjiang

Volkswagen meldt intussen dat het zijn toekomst in de West-Chinese regio Xinjiang herziet. Hiervoor is het in overleg met zijn regionale partner SAIC.

Ook zegt het de levering van verboden onderdelen te onderzoeken. “We nemen beschuldigingen van schending van mensenrechten zeer serieus, zowel binnen het bedrijf als in de toeleveringsketen”, aldus VW. “We zullen de feiten ophelderen en vervolgens passende stappen ondernemen. Deze kunnen ook de beëindiging van een leveranciersrelatie inhouden als onze onderzoeken ernstige overtredingen bevestigen”, vervolgt de Duitse automaker.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business