Nieuws

Minder Android-gebruikers overgestapt naar iOS in 2023

Apple
© iStock / grinvalds
In 2023 zijn er minder Android-gebruikers overgestapt naar iOS. 13 procent van de Android-bezitters kocht het voorbije jaar een iPhone. Dat blijkt uit een rapport van Consumer Intelligence Research Partners (CIRP).

Het gaat om een daling, want in 2022 wisselden nog 15% van de Android-eigenaars van kamp toen ze een nieuwe telefoon kochten. Toch neemt het aandeel van iOS op de smartphonemarkt toe, want als we het over een periode van vijf jaar bekijken, dan blijft tussen de 11 en 15% van de consumenten jaarlijks overstappen naar het iPhone-kamp.

De dominantie van Apple en zijn iPhones is he grootst in Noord-Amerika. Daar hebben zelfs de beste Android-telefoons het lastig in een bikkelharde concurrentiestrijd. Volgens Counterpoint Research waren 53 procent van alle nieuwe smartphones die er in het tweede kwartaal van 2023 verkocht werden, iPhones. Toch was het aantal ‘overlopers’ in 2023 dus een stukje kleiner dan een jaar eerder.

iPhone-kopers blijven Apple trouw

Het rapport concludeert dat de dominantie van Apple nog het meest het gevolg is van het trouwe cliënteel. Wie een iPhone heeft, is geneigd om Apple trouw te blijven. Hoewel de techreus jaarlijks heel wat Android-gebruikers kan verleiden om over te stappen naar iOS, valt dat aantal eigenlijk in het niet bij het aantal iPhone-upgrades: volgens het rapport van CIRP wordt minstens 85% van de iPhone-verkopen gedaan door gebruikers die al een iPhone bezitten.

De conclusie van het rapport omvat zowel goed als slecht nieuws voor fabrikanten van Android-smartphones. Aan de ene kant groeit het aantal Android-gebruikers dat jaarlijks overstapt niet echt. Maar, het blijft wel een feit Android elk jaar een vast aantal gebruikers verliest aan de grote concurrent.

Voor wat het waard is: Android blijft wel veruit de grootste op de globale smartphonemarkt. Bijna 70% van alle smartphones wereldwijd draait op Android. Geen enkel ander besturingssysteem komt zelfs maar in de buurt, met iOS op bijna 30%.

Het mag wel duidelijk zijn dat Android terrein verliest aan iOS op belangrijke markten. In een ander rapport over dezelfde periode ontdekte Statcounter dat 61% van de smartphonegebruikers in de VS iOS gebruikt. Hoewel het zeker erger had gekund, zullen Android-fabrikanten vooral in Noord-Amerika iets moeten doen om hun marktaandeel vast te houden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business