Nieuws

Nvidia boekt recordomzet van 22,1 miljard dollar in vierde kwartaal

Nvidia AI
© iStock / BING-JHEN HONG
Ook in het laatste kwartaal voor Nvidia's fiscaal 2024 breekt het bedrijf records. Nooit eerder lag de omzet zo hoog als nu.

Nvidia, de toonaangevende fabrikant van grafische kaarten en AI-chips, heeft zijn financiële resultaten voor het vierde kwartaal en het fiscale jaar 2024 bekendgemaakt. Het bedrijf rapporteerde een recordomzet van 22,1 miljard dollar in het vierde kwartaal, een stijging van 22% ten opzichte van het vorige kwartaal en een stijging van 265% ten opzichte van een jaar geleden. De nettowinst bedroeg 12,3 miljard dollar, een stijging van 33% ten opzichte van het vorige kwartaal en een stijging van 769% (!) ten opzichte van een jaar geleden.

De omzetgroei werd vooral gedreven door de sterke vraag naar de datacenterplatforms van Nvidia en in mindere mate door de gamingapparatuur. De datacenteromzet bereikte een record van 18,4 miljard dollar, wat een stijging van 27% ten opzichte van het vorige kwartaal betekent. Ten opzichte van vorig jaar gaat het om een stijging van 409%. De omzet uit gamingartikelen bedroeg 2,9 miljard dollar en bleef daarmee gelijk aan het vorige kwartaal. Tegenover Q4 2022 boekte de gamingtak 56% meer winst.

“Versnelde computing en generatieve AI hebben het kantelpunt bereikt. De vraag is wereldwijd in opmars bij bedrijven, sectoren en landen”, becommentarieert Jensen Huang, oprichter en CEO van Nvidia, de cijfers. Hij voegde eraan toe dat NVIDIA RTX, dat minder dan zes jaar geleden werd geïntroduceerd, nu een enorm pc-platform is voor generatieve AI, dat wordt gebruikt door 100 miljoen gamers en makers. De topman zegt ook dat het komende jaar belangrijke nieuwe productcycli zal brengen, met uitzonderlijke innovaties om die de industrie vooruit moeten helpen.

Voor het fiscale jaar 2024 rapporteerde Nvidia een recordomzet van 60,9 miljard dollar, een stijging van 126% ten opzichte van het vorige jaar. De nettowinst bedroeg 29,8 miljard dollar, een stijging van 581% ten opzichte van het vorige jaar.

To be continued in 2025

Voor het eerste kwartaal van het fiscale jaar 2025 verwacht de GPU-fabrikant een omzet van 24,0 miljard dollar, plus of min 2%. De brutowinstmarge wordt verwacht op 76,3% op GAAP-basis en 77,0% op niet-GAAP-basis. De operationele kosten worden verwacht op ongeveer 3,5 miljard dollar op GAAP-basis en 2,5 miljard dollar op niet-GAAP-basis. Jensen Huang zei eerder al dat de AI-revolutie nog wel even zou blijven duren, en de apparatuur van Nvidia zal daar wellicht een belangrijke rol in blijven spelen.

Uitgelicht artikel Nvidia Nvidia verdubbelde omzet op een jaar tijd

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business